- Du kan få mye bedre tid på maraton med en god strategi der du legger opp til intervaller med gange. Det er flere som har prestert både 20 og 30 minutter bedre med denne strategien, sier den tidligere OL-deltageren og forfatteren av en rekke bøker om løping, Jeff Galloway (66).

- Ved å gå i deler av løpet får du mye bedre kontroll på løpet ditt, og du holder mye lengre, skriver Galloway i et innlegg på nettstedet Huffington Post

Egen metodikk
Galloway, som har løpt maraton på 2 timer og 16 minutter, har utviket en egen metode "Run-walk-run" etter at han på 70-tallet gjennomførte en test på en gruppe med ferske løpere, og fant at de presterte bedre med å dele løpet opp med gåintervaller.

- Metoden gjør at du holder lengre, restituerer raskere og unngår mange skader. Når resultatet blir bedre sluttid i tillegg, er det ikke mye tvil om det er en god metode for mosjonsløpere, sier Galloway.

Galloways metode er basert på følgende: Gåing er en aktivitet du kan holde på med i timesvis uten å bli utslitt. Løping er mer arbeid, fordi du løfter kroppen opp fra bakken, og den får et lite sjokk når den lander.

Les også: Slik trener David Beckham intervaller

- Holder lengre
- Kontinuerlig løping gjør at vi blir raskt slitne, og får smerter og smerter. Hvis du legger inn en periode med gange før du blir utslitt, kan musklene ta seg igjen mye raskere. Du øker rett og slett din totale kapasitet. sier Jeff Galloway.

Han viser til at løpere ofte er så slitne på slutten av en maraton at løpehastigheten ikke er høyere enn rask gange, og at det derfor har minimal betydning for sluttiden om man går eller løper veldig sakte den siste milen.

Waitz enig
Jack Waitz var inne på den samme metoden da han ble intervjuet av DN Aktiv før Oslo Maraton i september.

– Altfor mange løper til det stopper opp. Den smarte løper kan for eksempel legge inn perioder med hurtig gange på ett-to minutter etter et system underveis. Begynner gjerne med det etter fem-seks kilometer. Dette sparer kroppen, og utgjør forbausende liten forskjell på sluttiden hvis du løper på rundt 4.30, sa Jack Waitz.

Også ultraløpere, som løper i timesvis i trening og konkurranser, legger opp løpene med gåintervaller. Noen går fem minutter per halvtime mens de får i seg næring, mens andre har kortere intervaller.

Ultraløping kan du lese mer om i DN papir torsdag.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Treningen som gir deg bedre løpsøkonomi

- Dette er bedre enn intervaller

<b>Finn den rette treningspulsen</b>

Kom i form med DN Aktivklubb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.