Målet er klart.

– Jeg skal bli best i Norge på å løfte min egen kroppsvekt, sier Sindre Skui (20).

Bygde egen park
Sammen med den jevngamle kameraten Ulrik Enge Lyng har han bygd egen treningspark på et jorde i Lier.

Gutta trives mye bedre ute i parken enn bak glass og betong i moderne treningsstudioer. Her ute kan de være seg selv. Finpusse teknikken og presse frem muskler.

Til hardtslående hiphoprytmer sprenger de nye grenser hver dag.





 

Stil, styrke og spenst
Egenvekt, calisthenics eller street workout. Sporten er en blanding av turn, parkour og styrketrening. Det handler om stil, styrke og spenst. Utøverne skal gjøre triks med utgangspunkt i kjente styrkeøvelser som dips, pull-ups og push-ups.

– Du bruker kroppen din som et lodd for å bli sterkere, sier Skui.

Variasjon og kontroll over øvelsene er viktig. Det skal se ut som en lek, men i virkeligheten er det beinhard styrke som må til.

Gutta har holdt på i tre år nå. Først var det bare øvelser på bakken, men så bygget de sin egen park. Trebjelker og jernrør. Nesten gratis og mange timers arbeid.

Shower på Youtube
Showfaktoren er høy, men det er ikke mange tilskuere rundt parken i Lier. Regnskyene henger blytunge over dalen. Noen hester gresser bak et gjerde. Ellers er det tomt og øde.

Youtube er guttas utstillingsvindu. Det var her de oppdaget sporten og sporten oppdaget dem.

 

– Vi ble kontaktet av VM-arrangørene i Latvia. De hadde sett filmene våre på nettet og inviterte oss over som deltagere, forteller Ulrik Enge Lyng.

– Calisthenics er svære greier i Øst-Europa. Utøverne er helter og publikum kresne. Vi var nervøse, men veldig fornøyde med at vi slo flere av konkurrentene, legger han til, og gjør seg klar til en ny runde i stanga.

Én hånd oppe og én nede. Sakte strekker 20-åringen kroppen ut i horisontal stilling. Han står som et menneskelig flagg rett ut fra stanga. Musklene dirrer, regndråpene renner fra panna. Kameraten fester det hele til digital film.

Tenker større
Dette er ett av de siste triksene gutta gjør i den gamle parken. Neste dag kommer en minigraver og river ned hele byggverket.

– Vi må bygge nytt, forteller Enge Lyng.

– Flere stenger og bedre muligheter for triks. Vi bygger alt selv med egne materialer. Det er Sindre som er håndverkeren. Jeg hjelper til med litt muskler, smiler han.

Nå drømmer gutta om et større miljø i Norge. Sammen med kameraten Lasse Tufte jobber de for å få bygd en park i Asker. Kanskje også i Drammen.

- Bedre enn treningsstudio
– Dette er perfekt trening for ungdom i byer og tettsteder, forteller Enge Lyng.

 

– Kommunen setter opp en park, og hvem som helst kan trene gratis. Mye bedre enn dyre treningsstudioer, legger han til.

Calisthenics har sitt utspring i storbyer som New York. På Manhattan satte myndighetene opp flere parker der alle kunne trene gratis. De største heltene som Hannibal for King og BarTendaz er millionklikkvinnere på Youtube.

– Det er rushet og følelsen av mestring som driver oss, forteller Sindre Skui.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Bygger form med rå styrketrening

Styrke for de aller tøffeste

- Glem vekter, gjør pushups (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Kom i form med DN Aktivklubb