- Karbohydrater er svært viktig hvis du trener med høy intensitet. Du bør fylle på med karbohydrater både før og underveis hvis du for eksempel skal løpe eller gå en skitur på 1-2 timer i høyt tempo, understreker ernæringseksperten ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås.

- Bekymret
Lavkarbo-dietter går på helsen løs og minsker effekten av trening, mener de store og tunge fagmiljøene som DN Akiv har snakket med.

- Jeg er veldig bekymret. Lavkarbo er et stort samfunnseksperiment, sa Dr. med. Charlotte Bjørk Ingul ved NTNU til DN Aktiv lørdag.

Birger Svihus er en av våre mest frittalende ernæringseksperter. Han er verken for eller mot lavkarbo, og heller ikke fan av rådene fra Statens Ernæringsråd som han mener er gammeldagse og ikke tilpasset dagens samfunn.

Polarisert debatt
- Enkelte fagmiljøer har et veldig unyansert syn på karbohydrater. Det er mange interesser inne i dette, både kommersielle og andre. Debatten om lavkarbo er sterkt polarisert, nesten til det komiske, sier han.

Karbohydrater er et ”must” for den som trener hardt og over lang tid, understreker Svihus.

- Den som jogger rolig greier seg godt uten karbohydrater. Det er heller ikke tvil om lavkarbo er effektivt for den som vil slanke seg og sliter med diabetes 2.

- Men når du skal drive fysisk aktivitet og kjøre på over tid, trenger musklene påfyll av karbohydrater. Derfor må du spise karbohydratrik mat før og under en hard treningsøkt eller konkurranse, sier han

Sukkerdrikk
Glukoselagrene tømmes raskt hvis du for eksempel trener intervaller en times tid.

- Da kan det være lurt å drikke en halv liter i timen, og 50 gram av dette bør være sukker, sier Svirhus.

Professoren på Ås ble rikskjendis da han for noen år siden ba folk droppe frokosten.

- Ja, det skapte mye rabalder. Jeg mener fortsatt at frokosten ikke er et spesielt viktig måltid, og gjerne kan droppes. Kroppen går ikke i sparebluss uten frokost. La heller folk spise når de er sultne og føler for det, sier Birger Svihus.

Råd fra gamle dager
Han mener det ligger en rekke kommersielle interesser ba lavkarbo-kjøret, men er heller ikke imponert over myndighetenes kostholdsråd:

- De tviholder på rådene fra den gang vi alle var tømmerhoggere eller drev med annet hardt kroppsarbeid, dvs de ber folk spise ut fra en aktiv livsførsel som for mange ikke finnes.

- Hva med langtidseffektene av lavkarbo – hva vet vi om det?

- Det er riktig at vi mangler gode langtidsstudier. De lengste studiene strekker seg kun over 3-4 år. Det er imidlertid ikke noe som tyder på at lavkarbo over lang tid er farlig. Men det må være lov å bruke hodet, og da sier det seg selv at det heller ikke er smart å pøse på med flesk og fet mat i et ellers stillesittende liv, sier ernæringsprofessor ved UMB, Birger Svihus.

Mindre treningseffekt
Siri Marte Hollekim, som er stipendiat ved K.G. Jebsen - Senter for hjertetrening, NTNU, mener kosthold som er fattig på karbohydrater gir til dårligere treningseffekt fordi man ikke greier å holde intensiteten oppe over tid:

"Undersøkelser og erf#229er viser at personer som trener utholdenhet med lite karbohydrat tilgjengelig, både akutt og over tid, blir raskere sliten. De har problemer med å ta seg ut under trening og å holde intensiteten oppe- sammenlignet med de som har nok karbohydrat tilgjengelig. I tillegg antyder forskere at det å presse seg ofte på høy intensitet med lav karbohydrattilgjengelighet, kan påvirke immunforsvaret negativt over tid" skriver Hollekim i et blogginnlegg på NTNUs sider.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Knusende dom over lavkarbo

- Vondt å trene med lavkarbo

Disse bør holde seg unna lavkarbo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Kom i form med DN Aktivklubb