Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ole Morten Melgård
Ole Morten Melgård les mer

Trening

Mor og far avgjør kondisen din

Om noen år kan en enkel spytt- eller blodprøve avsløre om du er arvelig belastet for å nå toppen i utholdenhetsidretter. - Skremmende scenario, sier Claude Bouchard, som er sentral i jakten på kondisgenene våre.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Genene er trolig helt avgjørende for hvor godt vi responderer på utholdenhetstrening. Forskere fra hele verden – NTNU inkludert – jobber for å kartlegge genene som forteller om vi har talent for høyt 02-opptak eller ikke.

Store forskjeller
– Våre studier viser at i gjennomsnitt 45-50 prosent av utholdenheten vår er medfødt. Noen er ikke disponert for å øke kondisjonen i det hele tatt, sier Claude Bouchard, som er professor ved Pennington Biomedical Research Center i USA.

Onsdag holdt den anerkjente forskeren foredrag på konferansen til Senter for hjertetrening ved NTNU. Der gjennomgikk han hvordan forsøk med tvillinger på 1980-tallet ga støtet til dagens omfattende forskning for å finne ut hvilke gener som gjør at noen kan øke sitt maksimale oksygenopptak mye, mens andre ikke får fremgang i det hele tatt med akkurat samme trening.

- Tvillingstudiene viste at forskjellene var opptil åtte ganger fra de beste til dem som responderte dårligst på utholdenhetstrening, forteller Bouchard til DN Aktiv.

Sammensatt bilde
Hvis genene har så stor betydning, betyr det at det er vanskelig – for ikke å si umulig - å nå helt til topps i en utholdenhetsidrett hvis du ikke er meget godt disponert fra fødselen av.

- Ja, det stemmer. De som presterer helt på topp i verden må ha de riktige genene. Men for folk flest har trening heldigvis andre sider, og man har ikke mindre glede av fysisk aktivitet om man ikke har de aller beste genene for høyt oksygenopptak, sier Claude Bouchard.

- Og i en rekke idretter, for eksempel fotball, er det en rekke andre faktorer enn noen prosenter på maksimalt oksygenopptak som er avgjørende for hvem som blir best. Så bildet er ganske nyansert, sier han.

Les mer: Kristin (32) har superkondis- nå jaktes det på genene

Forskerteamet til Bouchard sitter nå på gener fra 300 topputøvere innen utholdenhetsidretter fra en rekke land, som de skal finstudere.

- Litt skremmende scenario dette?

Manipulere genene?
- Ja, det kan være lett å misbruke, både av gærne foreldre, idrettsledere og næringslivet. Men det vil gi oss veldig mye nyttig kunnskap om biologien vår, og det er det viktigste.

- Når genene er kartlagt kan de vel manipuleres, slik at vi kan produsere superutøvere?

- Vi er ikke der på lang tid ennå, sier Bouchard.

Mors og fars gener har vist seg å ha like stor betydning for barnas kondistalent, poengterer Claude Bouchard.

- Maksimalt oksygenopptak gir den beste pekepinnen på risikoen for hjerte- og karsykdom. Gjennom kondisprosjektet jobber vi nå finner hvilke DNA-varianter som bestemmer om din medfødte kondisjon er god eller dårlig. Kondisgenene kan også spille stor rolle i forebygging av hjerte- og karsykdommer, og det er noe vi er i gang med å studere, sier Anja Bye, forsker ved K.G. Jebsen – Senter for hjertetrening ved Det medisinske fakultet, NTNU.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Sprenger grenser med rå styrke

- BMI-kjøret er en ulykke

- Lavkarbo er bare for joggere

Kom i form med DN AktivklubbAktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.