Hvor ofte, hvor mye og hvor intenst man trener har også betydning for smerteplager og andre helsefaktorer, viser undersøkelsen som er gjennom ført ved NTNU.

- Alt hjelper
– Med fysisk aktivitet snakker vi ikke om å gå Birkebeineren. All form for mosjon hjelper, som for eksempel å bære handleposene fra butikken eller gå til og fra jobben, sier professor Stein Kaasa professor ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU, til forskning.no

Forekomsten av kronisk smerte var ca 10 prosent lavere for dem som trente med moderat intensitet 1–3 ganger i uka i minst en halvtime, sammenlignet med dem som ikke trente.

Studien viste også at dem som gikk fra inaktivitet til moderat mosjon, rapporterte mindre smerte. Også den psykiske helsen er bedre hos fysisk aktive, viser studien fra NTNU.

Forebygger
Hos eldre kvinner var forskjellene enda større. Her var forekomsten av smerte mellom 20 og 40 prosent lavere for de fysisk aktive.

– Smerte kan reduseres og muligens forebygges av mosjon, men vil også kunne hindre mennesker i å mosjonere. Derfor er det viktig å ta smerte med i vurderingen når det er snakk om å øke den fysiske aktiviteten i befolkningen, sier Kaasa. Han mener likevel det meste taler for at det er slik at det å være fysisk aktiv forebygger sykdom og reduserer smerte.

Les også: Trening viktigere for helsen enn vekten din

Bra for kreftpasienter
NTNU-forskerne har også sett på trening blant kreftpasienter. Pasientene gjennomgikk et rehabiliteringsopplegg som blant annet bestod av fysisk aktivitet på en times tid to ganger daglig, som stavgang, aerobic, bassengtrening og styrketrening.

– Resultatene dokumenterer at det er mulig for kreftpasienter flest å trene, og at de faktisk oppnår økt fysisk styrke. Det betyr at de sannsynligvis vil tåle kreftbehandlingen bedre og kan være mer aktive i det daglige, sier professor Stein Kaasa til forskning.no

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Midje- og hoftemål gir bedre svar på farlig fett

Treningen som fikser ryggen din

Trening bedrer potensen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb