– All svømming er intervalltrening, sier Merete Løvberg, til Dagens Næringsliv.

Hun er tannlege, firebarnsbarnsmor, og en av verdens beste veteransvømmere – eller «mastersvømmer» som jo vitterlig høres proffere ut.

– Masters er du vel egentlig fra du er 25 år til du dør. Helst bør du ha svømt før. Det er et visst nivå på treningene, sier Løvberg som er gift med landslagssjef i svømming Petter Løvberg.

DN møter den gjennomtrente 44-åringen sammen med to treningspartnere på Lambertseter Bad midt i rushtiden tirsdag ettermiddag. Samtlige baner er avgrenset og i full bruk av unge på svømmetrening. På tribunene utføres enkel styrketrening i den klamme bassengluften. Det er konstant høyt og skjærende lydnivå.

VIDEO: Slik lærer du crawlteknikk

Svømmeteknikk: Crawl
Masterstrener Øyvind Thorsen demonstrerer enkel crawlteknikk. Reporter/foto/redigering: Hege Hegle
01:37
Publisert:

– Jeg føler meg jo litt malplassert, sier Arild Tveiten (41) som sikter til speedoen.

Han står og gjør seg klar til å bryte vannet meg fingertuppene først.

– Snittalderen her på Lambertseter er 12–13 år. Men vi svømmer vanligvis senere på kvelden, sier Tveiten og gjør et langt over snittet vakkert møte med 26 grader varmt vann, strekker den lange kroppen ut og dukker opp etter nesten en halv bassenglengde.

Flere VM-titler
Merete Løvberg er flere ganger blitt verdensmester i aldersbestemt klasse. Hun møter resten av veterangjengen i Lambertseter to-tre ganger i uken. Da er det som regel intensiv trening.

– Det går mye i harde aerobe utholdenhetsserier. De fleste øktene vi kjører ligger på terskelfart – det vil si på grensen til å kjenne melkesyre. Vi svømmer i snitt cirka 4000 meter per økt, sier den spreke tannlegen.

For mosjonister er svømming spesielt effektivt, mener hun. Bare det å være i vann er energikrevende. En må holde varmen, og motstanden gjør samtlige bevegelser anstrengende.

– Man blir sliten uansett, og spesielt om man svømmer bryst er treningseffekten god. Så lenge man kommer seg fremover gjør man et stort stykke fysisk arbeid. Det er det ikke mange aktivitetsformer som kan matche, legger hun til.

Men de fleste ønsker å lære seg teknikken crawl. Ingen problem, selv om man er godt voksen og ikke har annet å skryte av enn svømmeknappen, mener trebarnsmoren.

Perfekt crawl
– Crawl er aldri for sent å lære. Og man oppnår stor fremgang på kort tid hvis man jobber litt for det.

Sammen med Arild Tveiten og Jannecke Lauritzen (44) viser hun hvordan perfekt crawl utføres. De beveger seg kontrollert og nærmest meditativt gjennom vannet. Noen lengder forseres. Pulsen går i taket.

– Svømming handler om teknikk. Den største forskjellen på en som kan svømme og en nybegynner er at sistnevnte sparker i vei som en sjøstjerne i vannet, mens svømmeren ligger der strak som et spyd, sier Løvberg.

VIDEO: Slik lærer du enkel brystteknikk

Svømmeteknikk: Bryst
Brystsvømmer Odd Roar Kaspersen demonstrerer enkel brystteknikk.
02:16
Publisert:

– Det er lurt å starte med svømmeføtter hvis man vil crawle. Da er det lettere å ligge rett i vannet og kunne trene pusteteknikker.

Utover teknikk krever sporten styrke i alle muskler. En økt i bassenget trener hele kroppen. I tillegg holder man seg skadefri.

– Men vi skulle gjerne hatt flere bassenger å boltre oss i. Nå blir det ekstremt sene kvelder for mange. Ofte trener vi intensivt til 11-12-tiden på kvelden.

- Det er ikke så lett å få sove etter det, sier hun.



SVØMMEPROGRAM MASTERS (3400 m)

Oppvarming:
500 m valgfri svømming

Del 1:
12 x 25m medley

Del 2:
4 x 150m crawl (progressiv fart)
4 x 100m crawl (progressiv fart)
4 x 50m crawl (progressiv fart)

Del 3:
Samme som del 2, men valgfri svømmeart.

Avslutning:
200 m ”glid ut”



SVØMMEPROGRAM MOSJONISTER:

Oppvarming:
300 - 400m valgfri svømming. Bland gjerne arter.

Del 1:
8 x 100m (øke fart progressivt i fire sett, dvs. nesten makspuls i sett 4 og 8)
100 m helt rolig

Del 2:
8 x 50m beinspark med plate, 30 sekunders pause mellom hver 50m. (Varier mellom crawl- og brystbenspark)

Del 3:
8 x 25m høy fart, 1 min pause mellom hver 25 m.

Avslutning:
100 m rolig ”glid ut”

 



Les også:

Ro deg råsterk med Olaf Tufte

- Trening bør være like naturlig som å spise

Slik gjør du styrkeøvelsene helt perfekt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.