Kaloriforbrenning og utsikter til lavere vekt står høyt oppe på listen over hva som motiverer folk til å trene.

Treningskjeden Elixia lanserte på nyåret timen «500 kcal». Timen, eller retter sagt halvtimen, indikerer at man effektivt og greit kan bli kvitt muffinsen og caffe latten som fristet til lunsj – vel å merke hvis man tar i så det monner.

Små forskjeller
Da DN skrev om timen tidligere i vinter, kritiserte professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole (NIH) markedsføringen og hevdet det nærmest var umulig for en vanlig mosjonist å forbrenne 500 kilokalorier på en halv time. Produktdirektør Atle Arntzen hos Elixa påpekte samtidig at navnet på timen var ment som et parameter på hvor mange kilokalorier det faktisk var mulig å ta ut.

DN ble i etterkant invitert til å prøve timen selv. Etter 30 intensive minutter viste pulsklokken: 282 forbrente kilokalorier.

Som relativt godt trent mosjonist, riktignok i en lavere vektklasse og med mer erf#229 fra løp og langrenn enn trening som innebærer løfting av vekter, konstaterte vi at resultatet avvek betydelig fra de forventede 500 kilokaloriene. Instruktør Ellen Moen hos Elixia trodde kanskje de ti sekundene det tok å bytte til tyngre vekter påvirket resultatet. Samtidig påpekte hun at forbrenningen vil øke etterhvert som man blir kjent med bevegelsene på timen.

Da DN senere, i et uhøytidelig og nokså uvitenskapelig eksperiment, testet andre halvtimesaktiviteter opp mot Elixia-timen var konklusjonen at forbrenningsforskjellene var relativt små, i alle fall for kondisjonsaktiviteter med en viss intensitet.

Intensiteten avgjør
Professor Jan Helgerud ved medisinsk fakultet ved NTNU i Trondheim, som blant annet er kjent for sin forskning på effekten av intervalltrening etter fire ganger fire-prinsippet, bekrefter at intensiteten bestemmer hvor mange kilokalorier man forbrenner under en aktivitet.

– Aktiviteten vil dels bestemme hvor høy intensitet man oppnår. Samtidig er utøverens kapasitet avgjørende for hvor høy intensitet han eller hun kan holde over tid. Å måle hvor mange kilokalorier som forbrennes er svært vanskelig dersom man ikke kjenner sitt maksimale oksygenopptak, påpeker han.

 

– Å forbruke 500 kilokalorier vil være utopi for noen, men lettvint for en topptrent. Det er enorme forskjeller her, sier Helgerud.

Siden intensitetsnivå er avgjørende for forbrenningen, vil de fleste forbrenne mer under aktiviteter der musklene er vant til bevegelsesmønsteret, men forskjellene vil ifølge Helgerud ikke være særlig store.

– Forbrenner du mindre ved å sykle hardt en halvtime enn ved å løpe, indikerer det at du ikke er en spesielt god syklist. De som er spesialisert på sykkel forbrenner mest ved å sykle. De fleste har også lavere oksygenopptak når de svømmer. Skiløpere har ofte tre-fem prosent høyere oksygenopptak på ski.

Feilmålinger
Ifølge Helgerud gjøres det enormt mange feilmålinger av kilokaloriforbruk. Han sammenligner størrelsen på oksygenopptaket med størrelsen på en motor. Hvor stor masse motoren skal forflytte, det vil si hvor mye personen veier, vil også være avgjørende for hvor mye drivstoff som går med.

Han legger samtidig til at en liten kropp generelt trenger mindre energi for å forflytte seg enn en stor, samtidig vil en stor kropp med svak motor ikke trenge like mye drivstoff som en godt trimmet motor i en mindre person.

– Det nytter heller ikke med en sterk motor dersom du kjører lastebil, sier han.

Elixias program «500 kcal» forbrente 282 kilokalroier på 30 minutter. Her er resultatene av testen med fem andre treningsformer:



 







 



 

 

 



Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Treningen som gir deg flotte muskler </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ro deg råsterk med Olaf Tufte

<b>- Fire "bortkastede" treningsmetoder</b>