En gruppe forskere fra McMaster University i Ontaria ønsket å finne ut hvor lite trening vi egentlig trenger for å få god helse, skriver New York Times.

I den pågående studien er det mye som tyder på at lite men intensiv trening gir meget god effekt. 20-minutters økter med korte sykkelintervaller - ett minutt på 90 prosent maksimal hjertefrekvens og ett minutt hvile, ti ganger - øker den generelle helsen signifikant. Økten ble gjentatt to ganger per uke på utrente grupper.

- Spesielt bemerkelsesverdig er forbedringene hos hjertepasientene vi har testet, sier Maureen MacDonald som leder pågående forsøket, til New York Times.

"Hjertet isolert"
Det virker nesten kontraintuitivt at hard trening er produktivt eller lurt for hjertepasienter. Men forskerne har ikke sett hjerteproblemer knyttet til treningen.

- Så langt har ingen opplevd hjerteproblemer knyttet til treningsøktene. Det ser ut til at hjertet er isolert fra intensiteten på intervallene fordi innsatsen er så kort, sier MacDonald

I mange år har American Heart Association og andre organisasjoner anbefalt 30 minutter fysisk aktivitet på moderat intensitet fem ganger i uken for å få generelt god helse.

Nyter intervaller
Treningen til forsøkspersonene bestod utelukkende av kjapp intervalltrening. McDonald sier til New York Times at hjertepasientene liker treningen godt, på tross av at selve intervallene oppleves ubehagelige.

- De rapporterer at de nyter hele økten mer enn lengre sammenhengende moderat trening, sier hun til avisen.

Forskerne legger til at langvarig trening på moderat intensitet også gir helsefordeler.

- For all del – en imponerende mengde vitenskap viser at moderat trening er svært effektivt for å bedre helsen. Men hvis du ikke har tid til lengre økter, og konsulterer legen din for klarering, så er slike ettminutts intervaller på over 90 prosent av maksimal hjertefrekvens meget effektive, sier Martin Gibala, professor i kinesiologi ved McMaster universitetet.

Les mer:

<b>Får stålkondis med 30-15- intervaller</b>

- Dette er den perfekte kapasitetsøkt

Bedre kondis forlenger livet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.