- Hvis Petter Northug brekker en stav på et ugunstig sted så skal vi være der, sier Frode Pedersen i Team United bakeries.

Pedersen styrer støtteapparatet til laget med de store stjernene. I tillegg til Northug, Thomas Alsgaard og dobbel vasaloppvinner Jørgen Brink, skal fem andre løpere ha hjelp underveis i det ni mil lange rennet som arrangeres kommende søndag.

Det er ingen enkel oppgave. Thomas Alsgaard har tidligere leid helikoter for å få dekt behovene.

- Det har vi droppet i år. Vi får ikke lov av arrangøren, sier Pedersen som mener det hadde blitt for mye styr om Northug og co skulle fått spesialbehandling.

20 poster
Utfordringen under Vasaloppet ligger i at løperne har behov for drikke relativt ofte, og hvis uhellet er ute og staven brekker kan det bli lange kilometer til neste servicestasjon.

Målet til Team United bakeries er å være tilgjengelige for løperne annenhver kilometer. De har 20 faste drikkestasjoner underveis og regner med å måtte improvisere fram flere mens løpet pågår.

"Backupbiler"
- I tillegg skal to ”backupbiler” følge tetgruppen hele veien og disse skal i realiteten kunne gå inn hvor som helst med drikke, stav eller hva det måtte være, sier Pedersen.

 

Laget har alliert seg med lokale svenske sjåfører som kjenner området godt og hvordan biltrafikken kan utvikle seg under Vasaloppet. Løypa går fra Sälen til Mora og følger stort sett trafikkert bilvei der den ene filen sperret.

- Hver bil vi har på veien har en svensk sjåfør, presiserer sjefen for serviceapparatet.

Ikke nok med det. To innleide snøscootere – også med svenske sjåfører – skal ligge og ”cruise” i de utilgjengelige områdene der løypene er et stykke fra bilveien.

- Vi har også hjelpere ute som går på ski og er fleksible, sier Pedersen.

Startet i fjor sommer
Han har vært på bef#229 i Sverige en gang i måneden siden i fjor sommer.

- Det har jeg gjort for å sjekke alle hus og rom som er tilgjengelige under vasaloppuken. Vi ønsker å tilrettelegge best mulig for løperne. Det er viktig å finne et sted å være hvor alle kan trives.

- Er det nødvendig med et så solid opplegg for å vinne Vasaloppet?

- Nei på ingen måte. Vi kunne sikkert klart oss med halve apparatet, men hvis det skulle skje noe underveis ønsker vi å hjelpe løperne fort, sier Pedersen.

Løperne får til sammen cirka fire liter sportsdrikk underveis - to desiliter 20 ganger.

- Vi blander 70 liter drikke natten før. Det blir tøffe tak, men det blir meget spennende i år, sier Frode Pedersen.



Les også:

Skitoppenes styrkedrikker

Northug sliter med Vasalopp-formen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.