Det arrangeres i følge terminlisten til nettstedet kondis.no over 1400 løp i Norge denne sesongen. Alt fra enkle løpekaruseller i nærområdet, til ultraløp i tøft fjellterreng. Verdt å merke seg er at den store gateløpssesongen i Europa er fra mars til og med mai. Så tar den en pause og kommer tilbake i august/september, og varer ut november. Det er i denne perioden en ofte finner de beste og største løpene utenlands, og det passer således godt med nordmenns skisesong.

DN Aktiv har snakket med flere av Norges beste, og ivrigste løpemosjonister om de flotteste løpene de vet. De har listet opp sine topp tre arrangementer over hele verden. De fleste løpene er flotte å kombinere med langweekend, eller en lengre ferie.

Her er deres tips:

Christian Odgaard (36)
Aktiv mosjonist. Har løpt cirka 25 maraton. Kombinasjonen løp og reising er en stor hobby. Odgaards personlige rekord i maraton er på 2:37.

 

1. Boston Marathon 16.04 2012
Verdens eldste årlige avholdte maraton (startet i 1897) og en av de fem store (World Majors) i verden. Er amerikanernes "Birkebeiner" – det er tidskrav for å kvalifisere seg. Det å være en "Boston Qualifier" er stort i USA, og det gjenspeiler seg i stemning i og rundt løpet. Utrolig liv langs løypa som starter i Hopkinton, og ender i sentrum av Boston. Som å løpe i en støytunnel til tider.

2. Firenze Marathon 25.11.2012
Løpet går gjennom indrefileten av vakre Firenze, der spennende bygninger omkranser løypa. Spesielt interessant for historie -, kultur- og arkitekturinteresserte. Rask løype med gode muligheter for å sette pers. Perfekt å kombinere løpet med noen dagers ferie i Toscana.

3. Nordmarka Skogsmaraton 16.06.2012
Krevende løype innover i Nordmarka med start og mål ved Sognsvann. Løper på grusveier og noe sti - skånsomt for bena. Løpet gir relativt kort restitusjonstid i etterkant. Stor naturopplevelse.



Tero Paivarinne (36)
Aktiv mosjonist og ultraløper. Har løpt 40-50 maraton og uttallige ultraløp. Han anbefaler omtrent alle storbymaraton som arrangeres og fremhever Berlin, Budapest og Barcelona som meget flotte.. I tillegg passer det å kombinere med langweekend.

 

1. Rallarvegløpet 29.09.2012
Et fantastisk løp på 81 kilometer fordelt på to dager (54 + 27 km). Løpet starter på Flom og avsluttes på Finse. Altså motsatt vei av den man vanligvis følger på sykkel. Dette løpet er tungt, men fortsatt mulig for svært mange å gjennomføre.

2. Tour de Mont Blanc 22.07.2012
Et av de råeste løpene i verden. Har ikke deltatt selv ennå, men skal absolutt være med en gang. Ikke for den jevne mosjonist – den korteste etappen er på rundt 90 kilometer. Terrenget er tøft og kun de mest ekstreme fullfører.

3. Spartathlon 28.09.2012
Et kultløp i ultramiljøet. Går fra Athen til Sparta. Folk fra hele verden kommer hit for å delta.



Kirsten Marathon Melkevik (41)
Langdistanseløper. Vant NM-gull i terrengløp i 2011, og tok sølv på 5000 - og 10 000 meter. For to år siden bestemte hun seg midt under et løp for å ta mellomnavnet ”Marathon”. Har vunnet en rekke kjente mosjonsløp.

 

1. Gøteborgsvarvet (Sverige) 12.05.2012
Stor folkefest med en fantastisk kupert løype- i motsetning til andre halvmaratonløp som ofte er flate og litt kjedelige. Det er cirka 75000 løpere med og arrangementet er lagt opp for alle årsklasser. Her kan hele familien delta.

2. Etappe Bornholm (Danmark) 23.07.2012
Et femdagers løp der man til sammen skal løpe 42 kilometer. Det starter med 10km på asfalt – en flat og rask løype.Dag to går på stranden i løs sand. Slik fortsetter det - det er varierte løyper som passer for de aller fleste. Stor folkefest, fantastisk for familien. Barna kan også løpe deler av etappene.

3. Skåla Opp 18.08.2012
Motbakkeløp i flott natur – på sti opp til Skålatårnet. Dette er også en folkefest for de aller fleste. Flott arrangement for hele familien – premieutdelingen på Alexandra Hotell – med grillmat og dans – er verdt å få med seg.



Jasper Buitink
Sportslig leder i klubben Vidar, og er selv svært ivrig løpemosjonist. Har vært aktiv friidrettsutøver. Han mener løpere ikke alltid bør velge raske løyper for å sette personlige rekorder, men se etter det lille ekstra et løp kan by på. trender nedover i Europa viser at såkalte ”livsstilsløp” har størst fremgang.

 

1. Midnight Sun Marathon 30.06.2012
Dette løpet troner øverst på lista mi over løp i Norge på forsommeren. Det har alt – natur, stemning, midnattsol ( forhåpentligvis), og en solid arrangør i ryggen med stor erf#229. Løpet trekker til seg ekstremt mange utlendinger, og den begrensende faktor for deltagelse er faktisk hotellkapasiteten i Tromsø.

2. Sentrumsløpet 28.04.2012
Det første løpet for året og setter en standard for resten av sesongen. En flott sjanse til å løpe i Oslo sentrum. Det kan du bare gjøre to ganger i året – Sentrumsløpet og Fokus Bank Oslo Maraton

3. Lillebælt Halvmarathon (Danmark) 06.05.2012
Arrangøren er kjent for sine sprell – i fjor plasserte de et rockeband oppå startportalen og laget kjempestemning før start og etter målgang. Et utrolig fint løp.



Les også: De råeste stedene å sykle (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.