Fire dager etter at han tok sin første birkenseier stilte Lars Ragnar Manengen opp i testlaboratoriet ved Høyskolen i Lillehammer. Forskningsleder Joar Hansen ville sjekk oksygenopptaket, laktat- og wattprofil. Med på testingen fikk han også med andremann i Birken, Martin Olsen.

 

Selv om Manengen er regnet som Norges beste terrengsyklist, spesielt i lange harde maratonritt, er han ikke suveren i testlaben.

- Olsen testet bedre enn Manengen. Det som er spesielt med Manengen er at han gang etter gang ”underpresterer” inne, men han er allikevel som skapt for Birken og andre harde ritt.

Manengen hadde like over 80 i oksygenopptak (ml/kg/min) mens birkentoeren ligger noe høyere. Begge rytterne testet omtrent 400 w (terskelwatt på fem minutter).

- Det er gode resultater, men ikke toppverdier, påpeker Hansen.

- Menengen er rå på det vi ikke får testet. Han ligger og trykker på høy watt (kraft) i mange timer. At han ikke er i norgestoppen i O2-opptak og på andre verdier bekrefter det vi vet fra før: Det viktigste som gjelder i slike idretter er å være hard i hodet, og like ha det vondt lenge.

Er O2-opptak oppskrytt mener du?

- Nei, det er viktig med høyt oksygenopptak. Det finnes eksempler på toppsyklister og skiløpere som skårer høyt både i konkurranser og på tester. Det er ofte en sammenheng. Men det viktigste sitter i hodet. Det er det som skiller ut de beste. Manengen er et svært godt eksempel på det.

Birkenvinnerens treningsopplegg er variert. Men han er spesielt glad i lange rolige turer som styrker bena.

- Klarer man å holde ordentlig rolig intensitet på slike langturer (minimum fem timer) kan man faktisk føle seg bedre når man kommer hjem. På én slik tur blir beina mye sterkere, det er i alle fall min erf#229, har Manengen tidligere sagt til DN.

 

Han mener man ikke skal være redd for å tråkke for mye i motbakker på langturene, og han holder seg mest på grusveier.

- Men det forutsetter at man tar en kort lekeøkt på sti i ny og ne. Dette for å få kontroll på sykkelen og litt variasjon i treningen. Det er perfekt å legge slike turer til en kjapp kveldsrunde.

Mange sliter med å holde tempoet nede på langturene. Manengen mener man kan gjøre det på denne måten:

- Kjør intervaller i starten av langturen eller mot slutten. Det viktigste er at man klarer å skille mellom rolig og hardt. En time med intervall i starten og tre timer rolig rett etterpå, går også bra. Jeg kjører faktisk slike økter ganske ofte.

Les også: "Alle" brukte 29ér – bare ikke den raskeste

Les flere saker på DN Aktiv

Birken-triumf for Manengen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.