Forrige uke ble det satt uoffisiell verdensrekord i oksygenopptak i laboratoriet på Høgskolen i Lillehammer. Landeveissyklist Oscar Svendsen (18) fikk målt 97,5 milliliter/kilo/minutt, skriver Dagens Næringsliv. Til sammenligning ble Bjørn Dæhlie målt til 96 da han var på topp i karrieren.

– Det spesielle er at Oscar ikke er en liten og lett rytter, men relativt høy, og han veier 75 kilo. Dermed er også literopptaket enormt. Det kan være det høyeste oksygenopptaket som noen gang er registrert, sier fysiolog Joar Hansen, vel vitende om at Svendsens kurve peker én vei, og at å runde 100-tallet ikke er umulig innen noen år.

Hansen har sjekket med produsenten og Olympiatoppens testavdeling i Oslo at testutstyret fungerte som det skulle.

- Dette er en sensasjonsmåling blant idrettsutøvere, understreker han.

18-åringen er blant landets mest lovende landeveissyklister.

– Det blir alltid litt oppstyr rundt slike ting. Men det bryr jeg meg ikke noe om, sier Svendsen til DN.

Les hele intervjuet med Svendsen, og fåflere reaksjoner fra landets ledende fysiologer i Dagens Næringsliv torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.