Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Geir Olsen
Geir Olsen les mer

Trening

Tren bikkja som en toppidrettsutøver

Har du en birkebeinerhund eller en Northug-variant? Skiskytter Tora Berger mener hunden hennes har mye til felles med langrennskongen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

De best trente trekkhundene viser et oksygenopptak på opptil 230 ml/kg/min. Til sammenligning er den uoffisielle verdensrekorden på et menneske 97,5 ml/kg/min, satt av juniorsyklisten Oscar Svendsen for tre uker siden.

Hunden blir hva du trener den til. Vil du ha en seig «birkebeiner» så tar du den med på lange rolige turer i marka.

– Oksygenopptaket til hunder er høyt fra naturens side, men også veldig trenbart – akkurat som hos mennesker. Altså fungerer intervalltrening utmerket på kondisjonen, sier Øystein Ahlstrøm, førsteamanuensis ved institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved Universitet for miljø og biovitenskap på Ås.

Mye er likt
De samme treningsprinsippene gjelder for hunder og mennesker.

– Når du har med hunden på lange tur i marka trener den på samme måte som deg. Dette vil typisk være en fuglehund som har stor jaktlyst og som mer eller mindre trener seg selv. Sledehunder blir trent som idrettsutøvere og de gjennomgår et treningsprogram før sesongen starter. Dette gjør at de tåler de store påkjenningene et løp innebærer og får utholdenhet til å løpe 100–150 km hver dag slik som i Iditarod (1800 km) eller Finnmarksløpet (1000 km), sier Ahlstrøm.

 

Trekkhundene som er med i disse arrangementer er spesialtrent for å ligge like under sin anaerobe terskel (nivået før melkesyre).

Styrer intensiteten
Når du har med hunden på treningstur kan det virke som den tar i og løper fort, men i virkeligheten holder den oftest rolig tempo. Hunder har svært høy makspuls. En trekkhund har hvilepuls på 30–40 slag i minuttet, og makspuls på over 300. Dette bidrar til det enorme oksygenopptaket de kan ha.

– Kan hunden stivne?

– Ja, særlig i starten av en treningstur, da de ofte er veldig giret. Men generelt er de flinke til å holde seg under melkesyrenivået. Det gjør vondt å nå denne terskelen og det vil de fleste hunder derfor unngå.

 

For å få en sprek hund må du trigge jaktlysten og ta den med ut. Hunden er fra naturens side en langdistanseløper som løper lenge i forholdsvis sakte fart (30–40 prosent av maks) og den er utstyrt med muskulatur som utnytter fett som hovedenergikilde når farten holdes på dette nivået. En fuglehund løper i 5-20 kilometer per time avhengig av underlag, og den kan holde på i mange timer hver dag.

– En Dachs ser for eksempel ut som en litt slapp og søt hund, men den er egentlig en jakthund som kan løpe lenge hvis den er godt trent fysisk og trent for jakt.

Må trigge instinktene
En fuglehund skjønner ikke selv at den er en fuglehund fra valpestadiet. Dette må hentes frem i den. Det er eiernes ansvar at hunden får tilstrekkelig fysisk aktivitet.

– Det er like sunt for alle typer hunder å være fysisk aktive som det er for mennesker. Dette går særlig på det mentale. Er den aldri aktiv, får du en halvapatisk hund.

– Kan man overtrene hunden?

– I utgangspunktet har en hund større løpskapasitet enn et menneske. Så hvis det er snakk om så mye trening, er det vel eieren som først knekker. Men en dårlig trent hund blir naturligvis utmattet og den kan få skader hvis den trenes for hardt. Dette er noe mange jegere opplever hvert år. Derfor er det viktig å trene hunden før jakta og bruke den med fornuft.

Hvis du har en hund som ikke orker å trene, som bare dasser etter deg når dere er på tur, så anbefaler Ahlstrøm å sykle.

– Start med korte turer å gi den en godbit underveis og etter turen. Da vil hunden etterhvert synes det er gøy å ta en sykkeltur.Som Northug

– Jeg har faktisk mye å lære av hunden min Tarzan når det gjelder trening og restitusjon, sier skiskytter Tora Berger til DN.

Den engelske setteren er fire og et halvt år gammel, og blir i Berger-familien sammenlignet med Petter Northug.

– Tarzan er helt rå på restitusjon. Så fort han kommer innendørs er det kun hvile som gjelder. Det er ganske ekstremt å se. Men ute løper den fra de fleste. Det er en utrolig sprek hund, sier Berger.

Det var så vidt Tarzan gadd å springe for DNs fotograf. Da var han i hvilemodus og orket ikke bruke krefter.

– Den sparer seg til jaktdagene. Jeg skjønner Tarzan godt, sier Berger og ler godt.

Berger som har ett OL-gull, fire VM-gull og 16 seire i verdenscupen skulle gjerne hatt den samme egenskapen selv.

– Å slappe av er ofte det tøffeste for toppidrettsutøvere.

Berger tenker først og fremst på seg selv når hun trener. Men Tarzan er med på alle løpeturer, og har blitt en meget god treningspartner.

Fuglehund er perfekt for toppidrettsutøvere innen utholdenhet, mener Berger.

– Du har alltid en som er giret på å trene med deg. Det er lettere å komme seg ut. For hunder er jo løping det største i livet, og uansett hvor sliten jeg er, så drar Tarzan meg ut, sier 31-åringen som har med hunden på løping, skiturer og rypejakt, men aldri på rulleski eller skytetrening.

– Hender det Tarzan sinker deg på trening?

– Hvis jeg skal få noe ut av en sykkeløkt må han bli hjemme. Men det hender jeg sykler kun for å trene bikkja. Jeg har jo i bakhodet at den også skal få best mulig trening. Men så lenge han følger mitt opplegg så skal han ikke klage, smiler Tora Berger.Les flere saker på DN Aktiv

Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.