- De aller ivrigste bestilte skiene sine i sommer, sier Jørgen Matsen, butikksjef i Bull Ski og Kajakk, Oslo.

Alle skipar er ikke like gode. Det er stor variasjon på skiene til de forskjellige merkene. Produksjonen er aldri helt lik, og de beste parene blir luket ut til de beste løperne. Så kommer de ulike forhandlerne og plukker ut ski hos fabrikkantene. Mye er bestilt av privatpersoner på forhånd.

"Birkenvekta"
- Det er spesielt ski beregnet for vektklasse 80 -85 kilo det selges mye av. Dette er kanskje å regne som en vanlig vekt for mannlige birkebeinere, sier Matsen som legger til at flere fabrikkanter har levert årets ski i butikken.

- Det er lettere å finne ski som passer perfekt nå enn seint på høsten. De beste parene går først, gjerne i den aldersklassen jeg nevnte, påpeker han.

- Men det er aldri for sent å kjøpe gode ski. Vi får suppleringer hele tiden. Men det er nå utvalget er best, sier Matsen.

Velg forskjellige merker
Også Milslukeren Sport melder om stor pågang av kvalitetsbevisste løpere om dagen. Butikken har allerede solgt 300 par ski. Svært mange går til anskaffelse av par nummer to og tre. Man ønsker ski til ulike forhold. Trenden er å velge ski fra samme fabrikant. Det hevder Roar Thorrud ikke alltid er like smart.

- Vi anbefaler å se etter de beste skiene for deg, uavhengig merke. Det er enorme forskjeller i produksjonen fra år til år, sier Thorrud som er daglig leder i butikken til DN Aktiv.

Klassiske ski, som de fleste er på jakt etter, kommer i forskjellige lengder og med ulikt spenn. Kvaliteten på skiene variere veldig fra lengde til lengde, mener Thorrud som hvert år er med på å plukke ut ski direkte fra fabrikkene.

- Dette skjer med alle merkene. Man produserer x antall par i året, og noen ganger går det litt over stokk og stein og man får en serie ski med svært variabel kvalitet.

Han anbefaler å være åpen for ulike merker.

- Toppløpere går selvfølgelig kun på ett merke. Mosjonister bør være åpne for større variasjon i sin skipark. Selv om skiene kanskje føles litt annerledes å gå på, har man større sjanse til å få en ski tilpasset sin egen teknikk og nivå om man er åpen for forskjellige merker. Alle fabrikantene har jo gode ski.

Jevn kvalitet
Veiledende pris på toppski i dag er opp mot 6000 kroner. Å plukke ski i butikk er ikke lenger bare å klemme to ski mot hverandre for å kjenne på spennet. Nå benyttes måleinstrumenter som mer nøyaktig leser av skiens egenskap. Et par ski kan ha to ski med helt ulikt spenn.

- Sørg for at selgeren alltid sjekker at begge skiene er like og har de kvalitetene som passer deg best. vær ærlig på ferdighetene dine og forklar selgeren hvordan du går på ski. Dine tekniske egenskaper har mye å si for hva slags ski du bør velge.

Les flere saker på DN Aktiv

Sportsbutikker i knestående

Disket etter sykkeljuks i Birken

Disse stjernene har byttet til store hjul (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.