- Jeg tror ikke de vet hva de går til.

En 112 kilo tung båt, båret på skuldrene til syv av båtens åtte roere, forsvinner bak en sving ved det idylliske Nordåsvannet i Bergen. Jens Fredrik Bøen (23) treningsanvarlig for herrene i Justitia Roklubb i Bergen rister på hodet, lettere bekymret for både båten og gutta som bærer den.

– Jeg synes egentlig litt synd på gutta. Det kommer til å bli veldig vondt ...

Pleier å ro i pøsregn
Scenen som utspiller seg i strålende høstvær noen kilometer fra Bergen sentrum i slutten av september virker nesten absurd.

– Se, badedraktmodeller, jubler en gjeng skolebarn på tur når Justitias utvalgte muskelbunter tester løping – med over hundre kilo båt – i oppoverbakke.



– Dette er vel den første treningsdagen i fint vær, sier østlending, tredjeårsstudent og roklubbleder Pål William Sandvik Andersen (28).

Flere av gutta nikker, og mener dagens solskinn gir et falskt og nesten irriterende bilde av hvilke forhold de vanligvis trener under.

– Vi pleier å ro i pøsregn.

Sprut fra åreblader, bølger fra følgebåten og dusjen de får når den 52 fot lange båten veltes over skuldrene gjør dem uansett klissvåte. Det antydes en vanntemperatur på rundt 12 grader.

– Det må de tåle, kommenterer lagets talsmann og praktiske tilrettelegger Christian Skovly.

Selv prioriterer han eksamen fremfor konkurranse.

Laget, som består av åtte roere og en styrmann, er plukket ut på audition etter tester på romaskin og løping med sandsekk. Siden august i år har de trent nesten som toppidrettsutøvere.

 

Kappes med OL-deltagere
Studier, trening, mat og søvn har vært tilværelsens hovedingredienser. Målet er å gjennomføre, og helst hevde seg, i Red Bull X-Row som går av stabelen førstkommende lørdag. Da skal 18 kilometer roing og syv kilometer løping tilbakelegges på kortest mulig tid i det som trolig er verdens tøffeste rokonkurranse. Fjorårets vinnere brukte rundt to timer. Det sveitsiske landslaget, der flere OL-deltagere var med, vant. Etter fjorårets løp uttalte den britiske roeren Peter Wells at det å forberede seg til OL var for ingenting å regne sammenlignet med Red Bull Xrow.

Ifølge Skovly, selv jusstudent og ivrig roer, har gutta brukt rundt 16 timer i uken på trening. Selv om alle har idrettsbakgrunn er roerf#229en for de fleste nokså begrenset. Erik Torjusen (22), som er sjefen på laget, hadde for det meste spilt hockey før han begynte på jusen i Bergen.

– Jeg var vant til å drive forholdsvis seriøst med idrett. Det handler om å sette seg mål, sier Torjusen, som har laget treningsprogrammet i oppkjøringen til konkurransen.

 

– Treningen ble møysommelig lagt opp for å unngå skader, men vi har hatt noen benhinnebetennelser og noen vonde rygger og skuldre. Gutta begynner å merke trykket nå, sier han.

Når startskuddet går lørdag er det imidlertid ikke rom for skader og svakheter.

– Da er det bare å trosse prolapser og alt!

Ekstremsport
I motsetning til gutta på laget har Jens Fredrik Bøen roing i blodet med seg fra hjembyen Ålesund. Han skal selv ikke delta, men deler villig råd om teknikk. Han mener mange har fått brukbar teknikk på kort tid, men legger ikke skjul på at han er spent på hvordan det skal gå i Sveits. Konkurransen handler tross alt om mer enn å bruke årene riktig.

– Dette er roing med en tvist av ekstremsport.



Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.