- Det er tydelig at trening fungerer. Jeg fikk igjen for at jeg hadde forberedt meg godt og tatt distansen på alvor. Det ga meg en trygghet på forhånd også, men jeg hadde ikke trodd jeg skulle løpe under 2.40 i år, sier Jann Post til DN Aktiv etter løpet i Amsterdam søndag.

Langrennskommentatoren på NRK la om livsstilen etter Tour de Ski i fjor, og trente seg i kanonform på åtte måneder. Han gikk ned 22 kilo og løp New Yor Maraton på 2.55. Forrige uke skrev DN om treningsopplegget han har tilbakelagt og Post håpet formen var god nok til å løpe Amsterdam Maraton under 2.50.

Tiden ble 2.38.

- Det var fantastisk morsomt at jeg hadde en så god dag. Jeg åpnet ganske pent og løp fortere siste halvdel (negativ splitt). Det var en helt ny maratonopplevelse, som jeg anbefaler flere å prøve, sier Post som har fått kyndig treningshjelp av sin gode venn Thomas Alsgaard.

 

Å løpe siste halvdel fortere enn første er mange maratonløperes mål. Kirsten Maraton Melkevik som skriver treningsblogger her på DN Aktiv, beskriver løpsopplegget som kunsten å løpe med "negativ splitt".

- De aller beste løpene er løpt med negativ splitt, det vil si at siste halvdel av løpet går raskere enn første. De aller fleste mosjonister løper med positiv splitt. Det gir en dårlig opplevelse, og løpingen blir heller ikke optimal, skriver hun.

- Hold deg til tempoet du har tenkt selv om du føler deg opplagt og tent. Bare la de andre løpe i fra deg. Behold roen, finn rytme og vent med å øke tempoet til senere i løpet. Har du disponert kreftene smart, vil du ta igjen løpere som har startet for hardt. Å passere andre gir ekstra krefter frem mot mål.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.