Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Thomas Haugersveen
Thomas Haugersveen les mer

Trening

Her avgjør Oslos klatrekonge

100 timer trening i måneden var ikke nok til å hamle opp med klatrekongen av 2012.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

På en kald og grå oktoberettermiddag skal det endelig avgjøres, mann mot mann. Konkurransen om hvem som er Oslos sykkel-klatrekonge har pågått i hele år og over 600 syklister har notert tider via mobilappen Strava. Mange av dem ekstremt godt trent.

- Proffsyklistene kunne risikert å få bank av disse gutta, sier sykkelentusiast Martin Hoff, som har arrangert konkurransen på sin sykkelblogg.

Blant ivrige og mindre ivrige mosjonister er det to som skiller seg klart ut – og som dermed er kvalifisert til å møtes ved foten av Holmenkollåsen. I løpet av 372 bratte meters stigning opp til Tryvann skal det hele avgjøres.

 

Tvilende
- Jeg har slitt med å holde hjulet hans på mange intervaller i år. Vi får se hvor lenge jeg klarer å holde, sier Arne Post (29).

Post har notert bestetid på etappen, med 14 minutter og 22 sekunder, men frykter at treningskamerat Carl Fredrik Hagen (21) skal kjøre rett fra ham tidlig i løpet.

- Det er glatt, så man må tråkke teknisk riktig. Det blir hardt og morsomt, mener Hagen, som har bestenotering en av de andre bakkene som inngår i konkurransen

Han syklet Kongsveien opp Ekebergåsen på 3:48. Post prøvde å ta denne tiden, men klarte ikke å knipe de siste to sekundene. Den siste bakken i serien er Grefsenkollen.

Fenomenet StravaDet finnes mange treningsapper som følger deg via mobilens gps, men de fleste handler om deg alene. I det siste har imidlertid Strava spredt seg som ild i tørt gress i Norge. Denne appen fokuserer på det sosiale og konkurranse. Brukerne kan selv registrere ulike distanser, og deretter vil alle som sykler eller løper der med Strava på få beskjed om hvem som er raskest og på hvilken plass de selv ligger. Man kan dessuten følge hverandre, som på Twitter, og kommentere hverandres turer eller danne klubber.Du konkurrerer også mot deg selv, om personlige rekorder.Noen etapper er mer prestigetunge enn andre - og i Oslo gjelder det særlig Tryvann, Grefsenkollen og Kongsveien. Her har mellom mellom 646 og 804 personer brynet seg på hverandres tider, og i Grefsenkollen er hele 8500 forsøk registrert. 42 personer har klatret de 122 metrene på under fem minutter, og den raskeste holdt en snittfart på 25,6 km/t opp bakkene.

Her er topptidene opp fra Gressbanen til Tryvann, registrert med Strava-appen:

</p> <p> <b>Tøft løp</b> <br /> - Dette er Norges mest kjente sykkelbakke, det er her det er viktigst å hevde seg, sier Hoff.</p> <p>Han forteller at tidene disse to presterer er svært gode, også sammenlignet med rekorder proffer har satt på denne distansen.</p> <p> <span x-escenic-type="reference" type="image" sid="_244286" element="part-of" source="escenic-v4-image" sourceid="244286" align="center" caption="Utsikten over Oslo-fjorden fra området rundt Holmenkollbakkene er upåklagelig, om enn noe grå denne dagen. Disse to tenkte lite på utsikten." version="e"> </span></p> <p> <b>Høyt tempo</b> <br /> Når løpet settes i gang er Hagen hakket mer hissig på å støte, men Post biter seg fast, og de veksler på å ta føringen oppover den bratte slyngete Holmenkollveien. På en liten flate rett overfor Holmenkoll-bakken ser hagen ut til å tråkke ekstra kraftig til, men Post utligner.</p> <p>De passerer også den bratteste delen av løypa 1 km før mål uten at noen slipper.</p> <p>Men i innspurten er det endelig en som får flere meter.</p> <p>-Det var tøft. Han prøvde seg med smårykk hele veien. Men han begynte å roe seg rundt Frognerseteren, og da begynte jeg å håpe, sier Post, som regner seg som en bedre spurter enn Hagen.</p> <p>-Jeg har tapt mange spurter i år, så det er nok noe psykisk også, mener Hagen, som nok er litt skuffet.</p> <p> <span x-escenic-type="reference" type="image" sid="_244292" element="part-of" source="escenic-v4-image" sourceid="244292" align="center" caption="Etter å ha holdt følge opp selv det bratteste henget avgjøres det hele på det aller siste strekket." version="e"> </span></p> <p> <b>Motsatt neste år?</b> <br /> Men ifølge Post vil styrkeforholdet trolig snu seg – han har nemlig begynt å jobbe som revisor i Earnst &amp; Young, og får ikke så mye tid til å trene lenger– "bare" 30-40 timer i måneden.</p> <p>Hagen jobber deltid og satser på å bli Norges beste terrengsyklist, men regner ikke med å kunne leve av det.</p> <p>-Jeg har trent 90 til 100 timer i måndenen, forteller han, men treningsdagboken hans på Strava røper at det har blitt lite sykling så sent i sessongen, og det merket han opp bakkene.</p> <p>-Det var ikke noe sprut i beina, dette er ferskvare, sier 21-åringen.</p> <p>Sluttiden til Post ble 15:36 med Hagen få meter bak, og det under svært tøffe forhold.</p> <p> <span x-escenic-type="reference" type="image" sid="_244289" element="part-of" source="escenic-v4-image" sourceid="244289" align="center" caption="Arne Post gratuleres rett etter målgang. Carl Fredrik Hagen (foran) mener han har tapt for mange spurter i år, men kan bli lei å slå neste år." version="e"> </span></p> <br /> <br /> <p> <b>Les også: <a id="_9ec43633-aa0e-4930-9f4c-8566743ffc94" href="/dnaktiv/2012/10/24/byttet-fredagspils-med-bootcamp">Byttet fredagspils med bootcamp</a> </b> </p> <p> <a id="_11d4dc83-6728-414b-a8c9-944015578424" href="/dnaktiv/2012/10/22/lop-med-laquonegativ-splittraquo-knuste-rekorden">Løp med &amp;laquo;negativ splitt&amp;raquo; - knuste rekorden</a> </p>

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.