- Jeg vil ikke sette noen av treningstimene våre på en "dødsliste", men selvfølgelig er det slik at noen trender kommer, mens andre går. Og vi merker jo blant annet at Zumba-bølgen er på hell, selv om jeg absolutt ikke vil kalle Zumba en flopp, sier Jannike Pedersen, produktsjef for gruppetrening hos Elixia.

Hun nevner flere treningstimer som vil bli trappet ned i 2013.

- Vi hadde en stor lansering av RAW-timen vår, som er kampsportinspirert intervalltrening. Men nå er den ikke lenger like populær, så den timen vil det bli færre av fremover. Det samme vil skje med timen "500 kalorier" på noen av sentrene våre, og så vil vi nok trappe ned på Zumba, opplyser Pedersen.

Samtidig "rebrandes" klasser med nye navn for å få opp interessen.

- Noe kommer, noe går. Men jeg tror ikke vi kommer til å kutte ut noen timer helt. Det er bare snakk om en nedtrapping, sier Jannike Pedersen hos Elixia.

Skeptisk til "feminine" timer
Sosialantropolog og trendanalytiker Gunn-Helen Øye i eye;watch følger nøye med på treningstrendene, og hun har også inntrykk av at "zumba-aktige" timer er på vei ut:

- Jeg trener fire-fem ganger i uken selv, og ser jo hvilke gruppetreningstimer som er mest populære. For å overleve må timene tiltrekke seg begge kjønn, de "feminine variantene" slår nok ikke like godt an i lengden. Spinning, yoga og vektløfting tror jeg har kommet for å bli. Effektive, enkle og harde timer er det folk vil ha i dag. Vi vil svette! Yoga vil bite seg fast fordi det er så stort fokus på mindfulness, og også menn har fått øynene opp for disse timene, sier Øye til DN Aktiv.

Samtidig ser hun "følg flokken"-mentaliteten:

- Alle sentre har sine "gudetrenere", disse spesielle instruktørene som alltid har lange ventelister og alltid tiltrekker seg folk - uansett hvilke timer de måtte fronte. Veldig mye saltrening på treningssentrene er personfokusert. Har man først funnet sin favorittinstruktør, skal det litt til før du gir slipp på ham eller henne, sier Gunn-Helen Øye.

Jannike Pedersen hos Elixa er imidlertid ikke enig i at timer spesielt beregnet på kvinner ikke vil lykkes:

- De aller fleste som går på gruppetimer på treningssentrene er kvinner, det må vi ikke glemme. Men kvinner i dag er mer kravstore til treningstilbudet vårt: Det er ikke så mye dans med frem-og-tilbake-hit-og-dit lenger, som vi så tidligere. Den tradisjonelle danseaerobicen er på vei ut. Nå vil kvinner ha tøffere timer, sier Pedersen.

Høyintensitet er "in"
- Aerobic-klassene med avansert koreografi er i ferd med å dø ut, sier Randi Christensen, som er ansvarlig for gruppetrening i Sats Norge.

Hun forteller at idealene endrer seg og at det i dag er mer fokus på hard styrketrening, gjerne i kombinasjon med kondisjonstrening og intervalltrening.

- Høyintensitetstrening er i skuddet på gruppetimene og folk er mer opptatt av allsidig trening fremfor ren kroppsbygging når de trener individuelt, sier Christensen.

Hos Sats er imidlertid Zumba en av de mest populære klassene på timeplanen.

Les også: Treningsavhengighet kan gi varige mén

Styrk vinterkroppen fra topp til tå

Treningens ukjente og livsviktige fordel!

Stress på jobb gir lite trening (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.