- Mange tror de må trene vanvittig mye for å få resultater. Men sannheten er at 15 minutter 2-3 ganger i uken med styrketrening, i tillegg til utholdenhetstreningen, kan være nok, sier personlig trener Ronny Døhli på Mykje Meir på Lysaker.

Han tror mange vil bli overrasket om de legger inn noen enkle øvelser etter kondisjonsøkten.

- Styrkeøvelsene kan rettes inn mot det man skal bli god på. For skiløpere vil det si mye mage, rygg og armer. Det kan gi bedre teknikk, mer kraft i stavtaket slik at bruker mindre krefter og at du holder lenger.

Trener spesifikt
Anne Christine Fearnley Arnesen (46) løper eller går på ski fire ganger i uka. I tillegg trener hun styrke to ganger.

- jeg tar gjerne en ekstra styrkeøkt etter å ha trent utholdenhet. Et kvarter med Catslide-mattene sørger for at jeg får trent mer spesifikke muskler. Treningsøkten blir mer komplett når jeg får med litt styrke, sier hun.

Fearnley Arnesen fokuserer på de øvelsene som kan gi henne fordeler i sporet. Utfall for bena og ”edderkoppen” for bryst og skuldre er nyttige øvelser.

 

- Ellers er jeg opptatt av å styrke coremuskulaturen. Når den er på plass, merker jeg at jeg går bedre på ski.

Skadeforebyggende
Det er mange muskelgrupper som kobles inn i sporet.

- Sats på de store muskelgruppene når du velger øvelser, da jobber flere av musklene sammen, sier Døhli.

PT-en tror mange trener ensidig og ikke tenker nok på gevinsten som styrketreningen kan gi.

- Man skal selvfølgelig trene mest på det man vil bli god på. Men korte styrkeøkter vil gi de fleste en klar fremgang i sporet. Dessuten vil det kunne forebygge skader.

75 prosent utholdenhet og 25 prosent styrke er en fin fordelingsnøkkel.

- Det kommer selvfølgelig an på utgangspunktet, men 2-3 kondisjonsøkter og 1-2 styrkeøkter i uka er en grei fordeling. Og to ganger 30 minutter med styrke er bedre enn én time sammenhengende, sier han.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.