- Folk kan forbrenne opptil 20% mer kroppsfett ved å trene om morgenen på tom mage, ifølge ny forskning fra Northumbria University.

Målet med studien var å finne ut om en treningsøkt før frokost ville gjøre deg mer sulten senere på dagen slik at effekten av å trene på tom mage forsvinner.

Forskerne fikk deltakerne til å løpe en økt på tredemølle før klokken ti om morgenen enten før eller etter de hadde spist frokost. Etter treningen fikk de en sjokolademilkshake, og til lunsj senere på dagen ble de bedt om å spise et pastamåltid der de skulle få i seg akkurat så mye at de følte seg komfortabelt mette.

Uendret appetitt
Forbruket av energi og fett ble vurdert og kalkulert ut fra mengden av energi og fett deltakerne forbrant i løpet av formiddagen.

De oppdaget at de som hadde trent før frokost ikke økte kaloriforbruket sitt senere på dagen og apetitten forble uendret. Og de som hadde trent på tom mage forbrant 20% mer fett enn de som trente etter frokost.

- For å miste kroppsfett må vi bruke mer fett enn vi tar inn. Trening øker den totale mengden energi vi bruker, og en større andel av denne energien kommer fra fett hvis treningen gjennomføres etter en natts faste, sier forsker Javier Gonzalez i følge science daily.

- Våre resultater viser at trening ikke øker appetitten senere på dagen, så for å få mest mulig ut av økten kan det være optimalt å utføre dette etter en natts faste, sier han.

Hvis man er ute etter å forbrenne fett, vel å merke.

Forskerne presiserer at dette er en kortsiktig studie, og de bare kan spekulere i hvordan en slik ernæringsmessig praksis virker på kroppen din på lengre sikt.

Skeptisk
I fjor skrev DN Aktiv en sak om to kanadiske maratonløpere som oppnådde gode resultater med å løpe enkeltturer på tom mage. Men professor i idrettsfysiologi Jostein Hallén mener det i hovedsak er en dårlig idé å løpe på tomme/lave karbohydratlagre.

- Lagrene er ofte fulle når man legger seg. I løpet av natten brenner man lite karbohydrater. Dermed har de fleste godt med karbohydrater i kroppen når de står opp. Så man må jo ikke spise frokost før treningstur, men det er å anbefale, har Hallén tidligere sagt til DN.

Grunnen er enkel: Den lille effekten noen kanskje får av å løpe enkeltøkter på tomme lagre, overkjøres av den negative effekten en slik treningsmetode har på restitusjonsfasen. Hallén understreker også at vanlige mosjonerende overhodet ikke har nytte av slik trening.

- Det tar lengre tid å hente seg inn. For mosjonister som trener tre-fire ganger i uken er det uansett best å spise i passe tid før treningsøkten.

Les hele saken: Fastet før trening - satte maratonrekord

Les flere saker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.