Middelhavsdietten (MD) er og blir blant de beste for deg som vil beholde helsen lengst mulig. U.S. News har kåret den beste dietten for 2013, og Middelhavsdietten havnet på 3.plass, rett bak to lignende dietter (TLC og DASH) utviklet av amerikanske helsemyndigheter for å senke blodtrykk og farlig kolesterol i den amerikanske befolkningen.

Det er gode nyheter for alle som liker å nyte det gode liv i Frankrike, Italia og Hellas, med lange fargerike lunsjer, inkludert et glass vin og god olivenolje. Dette er oppskriften på langvarig lykke, skal vi tro forskerne. Middelhavsdietten gir best effekt jo lengre du følger den. Med andre ord, gjør den til din livsstil.

Vitenskapelige bevis
Vitenskapen har mye å si om de positive virkningene av spisevanene til de innfødte ved Middelhavet:

Holder deg smidig i høy alder: En 2012 studie utført på eldre beboerne i Toscana, Italia, konkluderte med at Middelhavskostholdet reduserte oddsene for å utvikle kjennetegn på aldersrelatert svekkelse (langsom gangfart, muskelsvakhet, generalisert utmattelse) med cirka 70 prosent, sammenlignet med de som holdt seg til et annet ernæringsprogram.

Bekjemper kroniske plager: Studie etter studie viser hvordan Middelhavsdiettens matvarer kan bidra til å redusere en persons risiko for å utvikle kroniske sykdommer, blant annet hjertesykdom, diabetes, kreft, leddgikt, tannsykdom, macula degenerasjon og Alzheimer. Den kan også virke positivt inn på livskvaliteten til mennesker med astma og kronisk lungesykdom (KOLS).

Beskytter hjernen:
- Vi vet at kostvaner kan ha og har dyptgripende virkninger på hjernen vår både direkte og indirekte, uttaler den Harvard utdannede nevrologen Dr. Richard Isaacson og ernæringsfysiologen Dr. Christopher Ochner (Columbia University) som begge har skrevet boken The Alzheimer’s Diet: A Step-by-Step Nutritional Approach to Memory Loss Prevention and Treatment

Også studier på 2258 eldre i New York, publisert i Annals of Neurology, konkluderer med at Middelhavsdietten senker risiko for Alzheimer. Alzheimer er et av den vestlige verdens største helseutfordringer.

Slik er middelhavsdietten:
Det tradisjonelle kostholdet i Middelhavsland som Italia, Frankrike, Tyrkia og Hellas med fler, består av et høyt inntak av visse typer mat.

Spis brød, pasta, ris, poteter, polenta, couscous eller andre kornprodukter til alle måltider.

Bruk ofte bønner, erter, linser og nøtter i middagen, til salater og gryteretter.

Bruk flittig sterkt fargede grønnsaker som tomater, brokkoli, gulrøtter og spinat, samt friske bladgrønnsaker daglig.

Spis frisk frukt, bær og drikk juice flere ganger daglig, og la det gjerne erstatte dessert og kaker.

Bruk olivenolje (evt. "salat og matolje" eller soyaolje) til matlaging og salater, myk plantemargarin til baking og på brødet.

Bruk skummet melk og yoghurt, samt halvfete oster i moderasjon.

Spis fisk til middag 3-4 ganger i uken, fjærkre (inkl. egg) 2-3 ganger, begrens kjøttmåltider til 1-2 ganger i uken og benytt magert kjøtt.

Rødvin kan nytes til maten i moderate mengder (1-2 glass daglig).

Drikk vann som tørstedrikk, evt. te og urtete.

Ikke glem å krydre maten med hvitløk og urter.

Kilder: Fedon Lindberg fedon.no, Nettdoktor, Forskning.no http://www.forskning.no/artikler/2012/januar/311305, CBS News http://www.cbsnews.com/8334-204_162-57562866/u.s-news-ranks-top-diets-for-2013-which-is-tops/

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.