- For å løpe rytmisk bør du lære deg å puste med magen, sier tidligere olympisk marathonløper og trener Budd Coates i en instruksjonsvideo på Runners World.

Mange puster ikke skikkelig når de løper og bruker kun brystet. Men man har mer å gå på, hvis man lærer å bruke nedre del av overkroppen, samt være mer bevisst på hvordan pusten kan hjelpe deg til å løpe fortere.

I videoen viser han i tre steg hvordan man kan tilegne seg riktig pusteteknikk.

Å ta tak i pusteteknikken øker maksimumspotensialet betraktelig i flere idretter, har DNs livsstilsmagasin D2 tidligere skrevet. i et intervju med tidligere skiskytter Liv Grethe Skjebreid Poirée. Hun sier at det handler om å få nok luft inn og nok avfallsstoffer ut.

- Kroppen styrer pustebehovet, men ved å ta dypere drag kan du puste mer effektivt. Jo mer du puster ned i magen, dess mer oksygen får du inn og pustefrekvensen blir lavere. For at teknikken skal fungere optimalt, må den være automatisert. Når du er ute i konkurranser, er det dumt hvis du må bruke krefter på å tenke over hvordan du puster og om du gjør det riktig eller ikke, sier Skjelbreid.

Skiskyting krever både høy pulso og krefter, men også ro og presisjon.

- Du må ha kontroll over kroppen, det er ikke kroppen som skal kontrollere deg. Har du ikke kontroll på pusten, er det nesten umulig å styre spenningsnivået og i neste omgang konsentrasjonen. Dette er viktig for å bli en toppidrettsutøver, ikke minst for å få et bedre liv.

Les hele intervjuet i D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.