Løping på tynne såler og med luft mellom tærne har vært i vinden en stund. I en ny undersøkelse viste nesten halvparten av barfotløperne tegn til skader i foten etter å ha løpt med barfotsko, skriver Runner's World .

Forskere i Utah rekrutterte mosjonister som løp rundt 25-50 kilometer i uken. De ble delt inn i to grupper, hvor den ene gruppen fortsatte å løpe med vanlige joggesko, mens den andre gruppen ble bedt om å fortsette sin vanlige trening i barfotskoene Vibrams Five Fingers.

Etter 10 uker viste 10 av 19 løpere som gikk over til disse skoene tegn på skader i foten. Til sammenlikning viste kun 1 av 17 løpere som fortsatte å gjøre treningen i vanlige sko tegn til skade.

Løpsess advarte
Allerede for to år siden advarte en av verdens mest meritterte langdistanseløpere, Ingrid Kristiansen, mot barfottrenden. Hun fryktet et ras av skader.

- Jeg blir ærlig talt litt provosert av slike trender. For meg virker dette mer som en gimmick for spesielt interesserte. Hadde det vært så genialt å løpe barføtt, hadde jo alle gjort det. Da hadde jeg gjort det selv da jeg ble verdensmester. Ikke kan man løpe fort med disse skoene, og ikke er det noe behagelig heller, sa hun da.

- Nei, denne trenden vil bare øke skaderisikoen.

Les: Advarer mot barfotløping

Trenger tid
Også daglig leder Tor Fauske i Löplabbet, som da hadde kastet seg på barfottrenden, manet til forsiktighet.

- Vi må huske på at vi nordmenn er vant til å løpe med dempede sko, og barfotløping stiller mye større krav til leggmuskulaturen vår. Alt må skje forsiktig og med fornuftig progresjon - det er ikke bare å sette avgårde i fullt tempo. Løp først én kilometer og se hvordan kroppen din reagerer, så kan du gradvis øke lengde og fart, sa han.

Fauske mente at normalt trente personer vil bruke tre-fire måneder på å gå over fra ordinære løpesko med god demping til barfotsko.

- Men det er tøffere for en løper som er stor og tung enn en liten og lett løper, påpekte han da.

Bruker mindre oksygen
Temaet om hvorvidt barfotløping har noe for seg eller ikke har vært et stort diskusjonstema i løpermiljøene. I tidligere undersøkelser ved Northumbria University har forskere sett på den umiddelbare effekten løpere får ved å ta av seg skoene.

Les: Få kjapp barfot-effekt

- Vi så en betydelig energibesparelse når deltagerne tok av seg skoene, sier professor Mick Wilkinson.

Han er treningsfysiolog og testet 18 topptrente mosjonister på en tredemølle i moderat tempo i seks minutter. Mens deltakerne løp ble oksygenopptak og energiforbruk målt, og teknikken ble videoanalysert. Da løperne tok av seg skoene brukte de mindre oksygen under samme hastighet. Dette indikerer større løpsøkonomi som er meget viktig under lange løp.

En annen undersøkelse viser derimot det motsatte.

Les: - Bruker mer energi med barfotløping

- Du bruker tre-fire prosent mindre energi på å løpe med vanlige løpesko kontra barfotsko. Forskjellen er ganske betydelig, sier Rodger Kram, en av forskerne ved University of Colorado i Boulder som har testet oksygenforbruk på 12 meget erfarne løpere. Alle deltagerne i studien hadde lang erf#229 med å løpe med begge typer sko.

Les flere saker på DN Aktiv

<b>Sjekk skoene flere og flere vil ha</b>

<b>Barfottrend blir Hollywood-film</b>

<b>Lær riktig pusteteknikk i løping</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.