Nylig vedtok Norges Friidrettsforbund en innføring av lisens for å starte i alle slags løp i Norge. Det innebærer at alle deltagere må betale enten en årlig lisens på 375 kroner, eller få et påslag på startkontigenten på 20 prosent, men med en maksgrense på 100 kroner.

- Det er håpløst. Løping er naturlig og enkelt, du trenger kun joggesko. Ved å skattelegge mosjonsidretten slik fordyrer man aktiviteten og gjør terskelen for å bli med enda høyere. I et folkehelseperspektiv er dette svært uheldig, sier Tim Bennett som er generalsekretær i Kondis. Bladet har 14000 medlemmer og har vært mosjonistenes organ i mange år.

Bennett hevder startkontigenten i de fleste løp er forsøkt holdt nede for å lokke så mange som mulig til å delta, og at Friidrettsforbundet nå ofrer folkehelsen for å øke egne inntekter.

- Sannheten er at Friidrettsforbundet ikke har hatt noen befatning med mosjonsløp i det hele tatt. Klubbene kommer til oss når de skal ha råd. Mange mener også at dette vedtaket burde vært sendt ut på høring før Friidrettstinget, og at altfor få ble hørt før det ble vedtatt.

Innenfor ski- og sykkelarrangementer betaler mosjonister nå enten en årlig lisens eller per arrangement. Bennett mener det ikke går an å sammenligne dette med løp.

- Løping er en lavkostnadsaktivitet. Det er derfor så mange driver med det. Du trenger ingen dyr sykkel eller en flott skipark for å konkurrere, kun et par sko. Hvis mosjonister skal betale opp mot 100 kroner mer for å løpe noen kilometer med nummer på brystet er jeg redd for at det er mange som velger å ikke delta.

Frykter underskudd
Vedtaket har også fått flere klubber og arrangører til å steile. Arrangøren av Oslo Maraton frykter at dette vil få flere som arrangerer løp til å gå i underskudd.

- Det er store kostnader forbundet med å arrangere løp i byene, og denne kostnaden på toppen av det hele vil bidra til at det vil kreve en voldsom økning i deltakerantall for at det skal lønne seg å ta på seg risikoen med å arrangere et slikt arrangement for en idrettsklubb, sier Tony Isaksen.

Han er også daglig leder i Sportsklubben Vidar og synes vedtaket er svært lite gjennomtenkt.

- Nå må du snart være ”rik” for å løpe. Dette er ikke til fordel for massene der ute, men bidrar heller til et økende skille mellom de som trener og ikke har problemer med å betale for noe sånt uansett, til de inaktive.

Isaksen bruker sitt eget arrangement som eksempel. Allerede koster det 300 kroner å løpe trekilometeren i Oslo Maraton. Med engangslisens vil prisen øke til 360 kroner.

- Grunnen til at mange løper er at det er mulig, det er enkelt, og det er billigere enn ski og sykkel. Med dette tror vi forbundet skyter seg selv i foten. Det er vi i klubbene som leverer toppløpere til forbundet og friidretten. Nå vil de sko seg på løpsbølgen, og det lukter ikke godt, sier Isaksen.

- For Sportsklubben Vidar vil dette med stor sannsynlighet medføre reduksjon i idrettslig aktivitet, både sett i forhold til topputøvere, men også for barn, unge og funksjonshemmende som er satsningsområder for klubben. Oslo Maraton skal i år arrangere NM for Funksjonshemmende for første gang i historien, men får ingen støtte til dette fra forbund eller myndigheter.

Forsikring for arrangører
Generalsekretæren i Friidrettsforbundet, Kjetil Hildeskor, sier det var stort flertall på friidrettstinget i mars for innføring av engangslisens, og at dette kommer til å gagne spesielt de mindre klubbene i landet.

- Dette fungerer også som en forsikring for arrangører. Vi ønsker å på en måte å sertifisere eller godkjenne arrangementer slik at det blir en slags kontroll på at man følger de lover og regler som gjelder innenfor idretten.

Spiller ikke dagens arrangører helt etter boka?

- Jo, det er ikke det. Vi vil involvere oss i dette markedet i større grad. For eksempel lager vi et nytt påmeldingssystem alle arrangører kan bruke.

Helårslisensen på 375 kroner er ikke noe nytt. Det har landets klubbmedlemmer betalt lenge. Forbundet ønsker altså å stimulere til økt innmelding i klubber med engangslisens for alle andre.

- Dette er allerede innført i langrenn og sykkel. Og det er ikke snakk om mye penger. Hvis det koster 100 kroner å melde seg på et arrangement, så blir det 120 kroner med engangslisensen.

At forbundet ikke har involvert seg i særlig grad i mosjonsidretten, mener også Hildeskor er feil.

- Vi har hatt stor breddesatsing på barn og unge. Og det er jo også gjennom våre medlemsklubber at de fleste konkurranser blir arrangert, sier han.

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.