Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Dreamstime.com
Dreamstime.com les mer

Trening

Nok en slakt av lavkarbo

Et kosthold med lavkarbo øker kolesterolet hos normalvektige, bekrefter ny studie.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Flere studier har tidligere vist at man kan oppnå farlig høyt kolesterolnivå dersom man kun spiser lavkarbo.

Nå har tre studenter ved Det medisinske fakultet ved Universitet i Oslo (UiO) målt effekten av et ekstremt lavkarbo-kosthold, med under 20-25 gram karbohydrater dagen, på 7 normalvektige friske kvinner gjennom 4 uker, skriver Dagbladet.

Studien viser at totalkolesterol i gjennomsnitt økte med 33 prosent, og at det "farlige" LDL-kolestreolet økte med 41 prosent etter 4 uker på lavkarbo.

- Det var overraskende stor variasjon i kolesteroløkningen blant dem som deltok i vår studie, sier student Monica Bauman til avisen.

Samtidig som resultatene bekrefter tidligere funn, understreker hun at studien er liten.

Lege Erik Hexeberg mener man må se på folk over lengre tid enn 4 uker fordi kroppen må få tid til å stabilisere seg.

- Det er forskjell på fett fra laks og smør
Overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS), som har veiledet studien, anbefaler å sjekke kolesterolnivået før en lavkarbodiett.

Han har opplevd at pasienter som har gått på lavkarbo plutselig har fått et kolesterolnivå på mellom 15-17, men samtidig har følt seg i god form.

- Da må vi få inn mer sunt fett i kostholdet. Det er viktig å få innprentet i folk at det er forskjell på fett fra laks og smør, sier han til Dagbladet.

Hjertesykdom og slag
I fjor ble det publisert en omfattende studie i British Medical Journal som viste at lavkarbodiett øker risikoen for både hjertesykdom og slag. 44.000 svenske kvinner ble undersøkt på starten av 90-tallet og fulgt opp 15 år senere.

- De som spiste mest kjøtt hadde mellom 50 og 100 prosent større risiko for å bli rammet, sammenlignet med dem som spiste minst, sier Hans-Olov Adami, professor i kreftepidemologi ved Karolinska Institutet til Aftonbladet.

- Denne studien gir enda ett argument for at folk kanskje bør holde seg unna lavkarbodietter, sier Jøran Hjelmesæth, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold, til VG

Les også:
Norsk forsker advarer:<br/> Lavkarbo-diett kan gi hjerteinfarkt
Advarer mot proteinrike dietter
- Bør kanskje holde seg unna lavkarbo

Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.