- Polfarere anbefaler å trekke dekk for å få bedre styrke og utholdenhet. Vi ville se om det stemte, sier professor Per Morten Fredriksen ved Norges Helsehøyskole.

Han hadde allerede prøvd ut treningsformen på hjemmebane sammen med kona. Han med vondt i kneet og hun i ankelen. De trengte en treningsform som ikke var så belastende for leddene.

- Jeg fant ut at det ikke var skrevet så mye om dekktrening. Det eneste jeg kunne lese var dekktrening for bodybuildere og sprintere som ville få opp farten. Men ingenting om utholdenhetstrening. Derfor bestemte vi oss for å sette i gang en studie, forteller Fredriksen.

Gir fremgang
De 50 forsøkspersonene ble delt inn i tre grupper; Én kontrollgruppe, én gruppe som trente langkjøring 75% og en intervallgruppe. Langkjøringsgruppa trakk ett til to dekk hver avhengig av den enkeltes størrelse. Treningen var organisert til tre dager i uka, med 75% av makspuls i én time.

De som drev med høyintensitetsintervallene trente også tre dager i uka. 20 sekunder maks innsats, ti sekunder pause, ti ganger. De endte dermed opp med en totalinnsats på under ti minutter i uka. Resultatene ble målt underveis, og alle deltakerne fikk målt sine oksygenopptak, laktatprofil og lungekapasitet.

I tillegg ble de testet i planken, Bulgarian Split Squat og i apparatet Bråsterk.

- Langkjøringsgruppa fikk ikke bedret oksygenopptak, men de fikk bedret styrke i armer og ben. I tillegg fikk de bedret corestyrke og stabilitet, sier Fredriksen.

Intervallgjengen fikk også litt bedre styrke i bena.

- Denne gruppa hadde stor fremgang på oksygenopptaket. Dette underbygger det vi allerede vet, at intervalltrening først og fremst gir bedre aerob kapasitet, mens langdistansetrening øker musklenes evne til å bruke oksygenet.

Godt som tillegg
Professoren ved Norges Helsehøyskole og hans kollega, førsteamanuensis Asgeir Mamen, konkluderer med at polfarerne som skryter av treningsformen har rett.

- Polfarere vil jo gjerne ha en seig utholdenhet, og det får man om man trener med jevn fart over lengre tid. Men dekktrening passer også for en del andre grupper, det vil blant annet kunne anbefales for overvektige som ikke klarer å løpe.

- Ved å trekke dekk vil de kunne få styrketrening i tillegg til aerob trening. Det er ikke så mye belastning på leddene, og denne gruppa trenger ofte mer skånsomme treningsformer, sier Fredriksen.

Han vil også anbefale dekktrening for alle som vil bli bedre på ski.

- Dette vil kunne være nyttig for alle skiløpere som en del av treningen eller som et alternativ. Våre undersøkelser viser at om du trekker to dekk på flatt underlag i en hastighet på 4-5 kilometer i timen, så har det den samme effekten som om du løper i 10 kilometer i timen på tredemølla med 5 prosent stigning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.