Noen ganger er ikke sykdomstegnene sterke nok til at du holder sengen, blir hjemme fra jobb eller borte fra trening. Mens trening kan gi deg et psykisk løft når du føler deg litt utenfor, er det anledninger hvor det å presse seg gjennom en treningsøkt bare gjør mer skade en nytte.

- Trening stresser immunsystemet, i hvert fall når man trener hardt, sier lege Ola Rønsen.

- Har du feber eller kjenner deg syk i kroppen skal man ikke trene, sier tidligere Olympiatoppen-lege Ola Rønsen.
- Har du feber eller kjenner deg syk i kroppen skal man ikke trene, sier tidligere Olympiatoppen-lege Ola Rønsen. (Foto: Erlend Aas / NTB scanpix)

- Immunsystemet tåler dette stresset, som vanligvis gir en positiv effekt. Men når man er syk, henter man ikke denne positive effekten av å stresse immunsystemet med trening, sier han.

Dermed kan den positive effekten fort bli en negativ effekt.

Rønsen, som tidligere jobbet i Olympiatoppen hvor han blant annet hadde ansvaret som sjefslege de tre siste Olympiske Leker, mener derfor det er viktig å la kroppen slippe å kjempe flere kamper på samme tid.

- Om man har et stress i kroppen fordi man er infisert med en bakterie- eller virusinfeksjon, så er det greit at immunsystemet bare får én kamp å kjempe, nemlig mot sykdommen, og ikke må stå imot det stresset som trening kan påføre, sier Rønsen.

Les også: Når trening blir tvang

«Over snippen-regelen»
Han mener det er et par grunnleggende regler man bør følge.

- Det er noen absolutte grenser, som vi tar ut fra et helsemessig synspunkt, og det er om folk har feber eller kjenner seg syk i kroppen. Da skal man ikke trene, sier Rønsen.

Hva mener du med å kjenne seg syk i kroppen?

- Er man bare litt snufsete og har en begynnende forkjølelse, så er det ikke nødvendigvis farlig å trene litt lett den dagen man kjenner det på seg. Men dersom man har erf#229 med at den første dagen fort blir til en dag derpå som er enda verre, så er det kanskje lurt å stoppe treningen, også når man har en første dag med forkjølelse, sier Rønsen.

Har man ikke feber, er det vanskelig å sette en absolutt grense, mener legen. Mange følger derfor «nakke-regelen», eller «over snippen-regelen» som Rønsen kaller den, hvor symptomer under halsen (forkjølelse med brystsmerter, bronkialinfeksjon, og kroppsverk) krever hvile, mens symptomene over nakken eller skjortesnippen (rennende eller tett nese og nysing) ikke utgjør noen risiko, slik at man fint kan trene.

- Det er en regel som stemmer godt med det jeg beskriver. Den kan fint brukes som en hovedregel, sier han.

Les også: Trente hardt - fikk hjerteinfarkt

- Kan utvikle seg til mer alvorlige sykdom
Rønsen påpeker likevel at det er en fin linje.

- Vær ekstra forsiktig når du trener med noe verre enn en mindre forkjølelse fordi det kan utvikle seg til mer alvorlige sykdom som påvirker nedre luftveier og lunger, sier han.

Infeksjonssykdommer som går på mage og tarm setter også en stopper for treningen.

- Har man oppkast og diaré, så skal man selvsagt heller ikke trene, sier Rønsen.

Hvordan bør man tenke i forhold til å trene når man er syk?

- Det er slik at man kan trene litt lett, og ikke stresse kroppen så mye. Det er forskjell på intervalltrening og litt lettere vekttrening eller en lett økt på en spinning, sier Rønsen.

Temperatur og vær er også noe man bør tenke på om det kribler i kroppen etter en treningstur til tross for sykdom.

- Noen vinterforhold gjør at man kanskje heller bør gå inn å trene i stedet for å trene ute i vær og vind. Derfor må man se an forholdene. Det går både på intensiteten, men også hvor treningen foregår, ute eller inne, sier Rønsen.

Ugunstig og usolidarisk
Legen trekker også frem noe han mener absolutt alle bør ta hensyn til uavhengig av hvor syk man føler seg selv.

- Alle bør tenke seg om i forhold til å være i kontakt med andre. Å dra på en fellestrening med litt sykdom og mulighet for å smitte andre, er svært ugunstig og usolidarisk, sier Rønsen.

- Det er ikke bare en selv en må ta hensyn til, men også tenke på om man kan smitte noen selv om man ikke er så fryktelig syk selv.

Noen lever etter regelen «det er ingen ting som en godtreningsøkt for å få ut sykdommen av kroppen». Det har ikke Rønsen noen tro på.

- Det er ingenting som tyder på at man får noe fortere ut av kroppen med en treningsøkt. Samtidig er det også slik at det ikke alltid er overforsiktighet som lønner seg heller, sier han.

- Man må ikke stoppe treningen for all del bare man har litt snør og en liten småforkjølelse. Det er ikke nødvendig. Men er man på vei til å bli verre av en sykdom, så skal man ikke kombinere det med trening, sier Rønsen.

Les flere saker på DN Aktiv

Går på ski til jobben i by'n

Når trening blir tvang

Trente hardt - fikk hjerteinfarkt

Dropper p-avgift i marka etter press

Prepper løypene selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.