– Jeg er skeptisk til OL i Oslo av hensyn til snøen. Klimatallene viser at det fort kan bli problemer å få arrangert et vinter-OL her i 2022, sier Oskar Landgren, klimaforsker ved Meteorologisk Institutt.

Selv om vintrene i Skandinavia vil holde seg lengre enn vintre sør i Europa, stusser han over at Oslos snøforhold ikke er blitt diskutert grundigere i OL-debatten.

– Alle klimamodeller tyder på oppvarming, og antall snødøgn i Oslo gjennom en vinter er blitt lavere, sier han.

Landgren sier vintrene blir mer og mer ustabile og at observasjoner gjort over flere tiår tyder på enda større variasjon i vinterforholdene.

Ser sikrere kort
Landgren vil ikke gå så langt som å fraråde arrangementet i hovedstaden, men synes det er synd de klimatiske utfordringene ikke er trukket nevneverdig fram.

– Man er selvfølgelig mest opptatt av det praktiske og av økonomien. Men trenden er større variabilitet. Man kan ikke gjøre seg avhengig av snøproduksjon. Høyere temperaturer vil også gå ut over den kunstige snøen, sier Landgren og legger til at Lillehammer og Tromsø er sikrere kort med tanke på stabile vintre.

«Ikke problematisk»
Eli Grimsby, direktør for Oslo 2022 deler ikke Landgrens bekymringer.

Hun sier det er gjort grundige analyser og fremskrivninger av vær og forhold i den aktuelle tidsperioden.

– Dette er en del av utredningsarbeidet vi har gjort, og vi forplikter oss overfor IOC å utrede disse forholdene. Konklusjonen vår er at vi ikke vurderer dette som problematisk, sier hun og legger til at det i eventuelle konkurranseløyper uansett skal være kunstsnøunderlag.

– Det arrangeres nesten ikke lenger mesterskap på natursnø. Det er kunstsnøløyper alt sammen, sier hun.

Grønn jul på Østlandet
OL-snø eller ikke, julen 2013 ligger i alle fall an til å bli grønn i de ellers snørike skogstraktene på Østlandet. Det er per i dag kun mulig å gå i korte kunstsnøsløyfer her og der.

– Men det har skjedd før, jeg husker jeg løp en lang tur i marka på juleaften for syv år siden også, sier leder for markaavdelingen i Skiforeningen, Øyvind Amundsen.

Det er spådd mildt vær en uke fremover og lite trolig snøfall. Men Amundsen hevder det er svært lite som skal til for at det blir gode skiforhold.

– Det er grunnlag med hard snø og is overalt. Vi trenger faktisk ikke mer enn fem centimeter snø for at det blir skiforhold igjen. 10 centimeter så blir det drømmeforhold faktisk, legger han til.

Lager løyper av lite snø
Amundsen påpeker allikevel at klimaendringene er blant de vanligste diskusjonstemaene hos Skiforeningen.

Det man vet er at det blir mindre snø og mer ustabile vintre.

Det betyr ikke dermed færre skidøgn, mener Øyvind Amundsen.

– Langrennsnasjoner må lære å lage skiløyper av mindre snø. Vi trenger faktisk ikke mer enn 10-15 centimeter for å sette spor. Jobben blir å planere traseene bedre om sommeren. Vi må inn med maskiner og tilrettelegge for snøfattige vintre. Og satse på et løypenettverk som i større grad er knyttet til skogsbilveiene, så lenge grunneiere er med på det.

Les flere saker på DN Aktiv

<b>Går på ski til jobben i by'n</b>

Trening kan gjøre vondt verre

Når trening blir tvang

Trente hardt - fikk hjerteinfarkt

Dropper p-avgift i marka etter press (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.