- Løping er en ferdighet som må læres. De aller færreste av oss løper riktig fra naturens side, sier britiske Mike Antoniades.

Mike Antoniades har lært idrettsutøvere åløpe riktig i 30 år.
Mike Antoniades har lært idrettsutøvere åløpe riktig i 30 år. (Foto: Javad Parsa)

Han har i 30 år lært idrettsutøvere hvordan de løper mest effektivt med minst mulig skaderisiko. Nå er han på Aktivklinikken på Lillehammer for å lære de ansatte hvordan de kan lære pasientene sine å løpe riktigere.

- Omtrent 75 prosent av en optimal løpeteknikk er lik for alle, men de siste 25 prosentene er avhengig av hvordan man løper fra før, hvor mye og hvor raskt man løper, hva slags kropp man har og hva man ønsker å oppnå med løpingen, sier Antoniades.

Som en bruksanvisning

- Først kartlegger vi løpeteknikken, skadehistorikken og målene til deltagerne, og så begynner vi å rette på teknikken, sier Einar Kalsæg, fysioterapeut ved Aktivklinikken.

Tonje Roaldstveit (19) blir filmet mens hun løper på tredemøllen. Etterpå analyserer Antoniades løpesteget hennes mens fysioterapeutene hører på.

Tonje Roaldstveit blir vist riktig armføring.
Tonje Roaldstveit blir vist riktig armføring. (Foto: Javad Parsa)

- Vi bruker seks uker på å forandre løpeteknikken til en vanlig person. Det er så lang tid det tar å automatisere nye bevegelser, sier Mike Antoniades.

- Mike har utviklet en protokoll med retningslinjer som vi kan forholde oss til når vi ser på løpeteknikken til folk. Det blir nesten som en bruksanvisning, og gjør at vi alltid vet hvordan vi skal hjelpe folk, uansett hva de gjør feil, sier Kalsæg.

Den vanligste feilen

Den aller vanligste feilen folk gjør når de løper, mener Antoniades er at de lander for langt foran tyngdepunktet sitt.

- Det er optimalt å sette ned foten 5-7 centimeter foran tyngdepunktet, ellers bremser man for mye, og det er både ineffektivt og skadelig på sikt. Å overstege, kaller vi det, sier Antoniades.

- Å lære folk å løpe ordentlig er også et effektivt mellomledd mellom skaderehabilitering og retur til idrett. Det kan kanskje hindre dem i å bli skadet på samme måte igjen, sier Kalsæg.

Mike Antoniades tre tips for bedre løpeteknikk:

1. Bruk armene aktivt. De skal gå i fartsretningen. Press armene tilbake, og slipp dem på vei framover.

2. Løft helene høyere og raskere. Det gir kortere bakkekontakt og en mer flytende og effektiv bevegelse.

3. Ikke len deg for mye fremover, da bruker du ikke musklene på baksiden av beina tilstrekkelig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.