–Jeg har solgt minst 300 brett så langt i år. Ifjor solgte jeg 250 totalt, sier Gaute Kristiansen (30) i SUP.no.

SUP står for «stand up paddling», eller ståpadling på norsk, og er en brettaktivitet der utøveren står oppreist og padler på det som minner om et surfebrett. Kristiansen regner med at han har hatt 3000 mennesker på kurs som vil lære å padle oppreist.

Én time er nok

– Det er et alternativ til kajakk eller rulleski. Nå når det har vært så fint vær i sommer, er det ikke rart folk vil bruke sjøen for alt den er verd, sier Kristiansen.

Han mener den største fordelen med ståpadling er at man lærer seg tilfredsstillende teknikk fort, og dermed kan ha mye glede av bevegelsesformen også som nybegynner.

– Padler man riktig får man brukt hele kroppen, og spesielt magen og ryggen. Derfor er SUP veldig god trening. De aller fleste lærer seg god nok teknikk på en time til å kunne ha fine opplevelser på brettet. Hvis man synes det er vanskelig eller ubehagelig å sitte fast i en kajakk, kan ståpadling være enklere og føles tryggere, sier Kristiansen.

«Bruk magen, ikke armene»

Margareta Engström (32) er svensk mester i ståpadling. Hun bruker hele kroppen på vannet.

Video SUP-teknikk
00:00
Publisert:

– For å padle så effektivt som mulig, er det viktig å bruke magen i stedet for armene. Med ganske rette armer setter jeg ned åren slik at den står rett opp av vannet. Så bruker jeg magen til å bøye meg fremover, så åren går bakover i vannet. Jeg bøyer ikke armene noe særlig, men holder dem avstivet. Jeg avslutter taket når åren er på høyde med hælen min. Det kan virke som et unaturlig kort padletak for mange, men da er det bedre å ha høy frekvens, sier Engström.

Med kortere tak er det lettere å få brettet til å gå rett frem og unngå at det vingler fra side til side.

I ståpadling konkurreres det ofte i sprint eller langdistanse. Sprinten pleier å være omtrent 1,5 kilometer lang, mens langdistansen er et sted mellom ni og 15 kilometer. Vanlig fart for konkurransepadlerne er snaut ti kilometer i timen.

– Hvor fort det går avhenger selvfølgelig mye av hvordan sjøen er og hvilken retning vinden får. Å padle i medvind er virkelig noe av det morsomste som finnes, sier Engström.

POPULÆRT. Gaute Kristiansen i SUP.no har solgt 300 ståpadlebrett hittil i år. I løpet av hele 2013 solgte han 250 brett.
POPULÆRT. Gaute Kristiansen i SUP.no har solgt 300 ståpadlebrett hittil i år. I løpet av hele 2013 solgte han 250 brett. (Foto: Thomas T. Kleiven)

«Som å stake på ski»

– Hvis du klarer å bruke magen når du padler oppreist på et slikt brett, ligner det mye på å stake på ski, sier Jonas Andreasson.

Han er langrennstrener og personlig trener, og mener ståpadling er god sommertrening for langrennsløpere.

– Du får ikke trent resten av kroppen på samme måte som på en vanlig rulleskitur, men det er et godt alternativ til staketrening. Du må nok ha ganske god teknikk før du får god kondisjonstrening ut av det, sier Andreasson.

Han har selv prøvd ståpadling, men aldri brukt det i jobben sin som trener.

– Mange langrennsløpere bruker kajakk som alternativ trening, og for dem vil SUP være et morsomt alternativ. Dessuten gir det jo en helt annen naturopplevelse enn det rulleski gjør, sier Andreasson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.