Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Trening

Makser ut potensialet

En ny fysiologisk test utviklet ved Norges Idrettshøgskole gjør det lettere å måle og utvikle fysiske begrensninger. Everton FC er henrykt over den norske oppfinnelsen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

UTVIKLER. Ola Eriksrud (til høyre) har vært med på utviklingen av testsystemet som allerede er blitt godt mottatt i internasjonale toppidrettsmiljøer. Her er det kickbokser André Hellesvik som blir testet. Foto: Christopher Olssøn
–Det er mye likt mellom de grunnleggende bevegelsene til meg og Messi, det er bare det at han gjør de så eventyrlig mye bedre enn meg.

ATHLETIC 1080 MOVEMENT SYSTEMS

  • Fysiologisk målesystem utviklet ved Idrettshøyskolen i samarbeid med Olympiatoppen og Athletic 1080.
  • Basert på grunnleggende ­prinsipper fra bevegelseslæren om tredimensjonalitet og et gjensidig avhengighetsforhold mellom ulike ledd og regioner.
  • Består av gulvmatten 1080 Floor og roboten 1080 Quantum.
  • Er hittil solgt til internasjonale ­fotballklubber som Everton FC, ­Udinese FC og en rekke klubber i den svenske hockeyligaen, samt noen ­treningssentre og klinikker.
  • En 1080 map test ved Driv Trening varierer fra 2500–3200 kroner.
Vis mer
Lektor ved Norges idrettshøgskole (NIH) Ola Eriksrud står på et stort 360 graders målesystem i testlaben ved Sognsvann. Som en av utviklerne mener han den nye testen kan få en viktig rolle når det gjelder optimalisering av fysisk prestasjonsevne.

Alt henger sammen

– Vi setter i system hvordan de fysiske faktorene mobilitet, stabilitet, styrke, power og utholdenhet henger sammen og påvirker hverandre i fysisk prestasjon, sier han.

NY METODE. Ola Eriksrud har jobbet med fysisk testing av utøvere både ved Idrettshøyskolen og Olympiatoppen i en årrekke. Nå har han utviklet et helt ny testmetode. Foto: Christopher Olssøn
Eriksrud, som har drevet fysiske tester ved Idrettshøyskolen og Olympiatoppen og tidligere i USA i tilsammen 15 år, mente de gamle systemene hadde mange svakheter. Testsystemet består av to ulike innovasjoner, 1080 map, som testes via matten på gulvet, og 1080 Qantum som er utviklet med avansert robotteknologi og gir en grundig analyse av muskelkraft. Navnet er summen av 360 x 3 og kommer fra et grunnleggende prinsipp om at vi beveger oss i tre dimensjoner.

Eriksrud mener testsystemet er overlegent de gamle.

– Når en fysioterapeut forteller deg at hoften har en ekstensjon på fem grader sier det deg ingenting, sier Eriksrud og refererer til de gamle systemene med leddmåler.

– Dette testsystemet bruker kombinasjoner av bevegelsesmønstre, dermed blir det synlig for kunden hvor eventuelle svake punkter sitter. Får du vite at du har en begrenset innoverrotasjon med ekstensjon i hoften vil det for eksempel forklare redusert steglengde og asymmetrisk belastning som kan gi problemer i forbindelse med løping.

Solgt til Everton FC

Det kan virke som en gimmick at vi nå skal plasseres i unaturlige posisjoner for å bli målt i alle bauger og kanter, men ifølge Eriksrud baserer systemet seg på vitenskapelige data og lang klinisk erfaring.

– Vi vet at hofte, ankel, bryst og nakke er kuleledd som beveger seg i alle tre bevegelsesplan. Hvis en eller flere av dem ikke fungerer optimalt, vil det kunne påvirke andre ledd og regioner. Siden vil det kunne påvirke kraft, styrke og utholdenhet. Det har vi klart å dokumentere gjennom robotteknologien, sier han.

Olympiatoppen og internasjonale fotballklubber som Everton FC og Udinese, samt Modo i den svenske hockeyligaen har benyttet seg av testsystemet en stund.

Løp raskere

– Jeg setter han i ytterposisjon for se hvor han bryter sammen i mønstrene sine. Da ser jeg hvor utfordringene hans ligger, forklarer Eirik Andreassen.

Han er personlig trener ved Driv Trening, og har praktisert testsystemet 1080 map siden mars i år.

TESTING: PT Eirik Andreassen ved Driv Trening observerer mens Thomas Jøraandstad gjør øvelser på 1080 gulvet. FOTO: Christopher Olssøn
 

Da Thomas Jøraandstad (51) for første gang testet seg i mai, fikk han avdekket begrensninger i hofte og ankler, noe som gjorde at han ikke avviklet løpesteget optimalt. Ut ifra det laget Andreassen et treningsprogram.

– Hva er målet?

– For en kunstløper ville jeg sagt at det var å strekke seg lengst mulig ut med tanke på bevegelighet. For en supermosjonist som Thomas vil jeg si det er å bli mer symmetrisk.

Selv om han bare vil ha en funksjonell kropp som holder lenge, har Jøraandstad opplevd stor fysisk fremgang med systemet.

– Jeg løper raskere og hopper høyere enn før, sier han.

 

Et godt tillegg

OSLO: Fysioterapeut ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt, (Nimi) Ullevål, Maren Stjernen, er kjent med Athletic 1080, og mener det er et godt tilbud til utøvere på høyere nivå. Hun mener likevel testene de tilbyr ved Nimi er vel så bra for mosjonister.

– Jeg tror det er et fint supplement til andre tester, men det krever at man setter seg godt inn i det for å lese resultatene riktig. Det krever mye arbeid, sier Stjernen.

Testene som tibys ved Nimi er løpsanalyse, functional movement screening og styrketest med screening på knepasienter.

– I løpeanalysen ser vi ved hjelp av blant annet slow kamera hvordan du løper, så analyserer vi mønster ut ifra det. Da kan vi se om man har tendens til innover eller utoverrotasjon i hoften, og ved videre tester sjekke leddet spesifikt, og om du har lang eller kort muskulatur. I functional movement screen er det syv øvelser du skal gjennom, her har vi en analysefunksjon som viser om du har god balanse styrke i benet og så videre, det er litt samme tankegang som 1080 testen.

– Kan 1080 testen dekke alle disse testpunktene?

–Jeg tror vi kan få mye god og nyttig informasjon i 1080 testen. Har man ikke tilgang til utstyret som kreves, finnes det også andre gode tester.

Everton FC mener testen er unikt. Medisinsk sjef ved Everton FC, Danny Donachie, har benyttet seg av 1080-systemet med både gulv- og robottesten en god stund, og er veldig fornøyd med den norske oppfinnelsen.

– 1080 Movement Assessment Profile med 1080 quantum gir en veldig god funksjonell vurdering og er et treningssystem utviklet med stor kompetanse som har tilfredsstilt våre spesifikke behov. Jeg mener systemet er unikt og har egenskaper som gir stort utbytte for alle typer sportsklubber.

Aktiv Norges Idrettshøyskole Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.