I grensen mellom overbygget tak og åpen himmel, akkurat i skillet mellom vått og tørt der hvor det drypper litt ekstra når det regner og ingen ville plassert seg hvis det å holde seg tørr er et poeng, står sjefen i Sveriges tredje største eiendomsselskap, Mats Hederos.

Hockey video
00:00
Publisert:
57-åringen som for selskapet Amf forvalter eiendommer for over 30 milliarder svenske kroner spiser kokt pølse med én sennepsstripe. Valhallagrillen heter det her, et eller annet sted midt i Stockholm. Det øser ned, det er midt på natten, Hederos virker høy på et eller annet mens han samtaler lystig med en av sjefene i Seb, Erik Åberg, som forøvrig også spiser pølse og er like oppglødd og uvitende om at det ene jakkeermet har begynt å suge til seg regnvann.

Nattmaten. For å roe ned etter matchen går turen til Valhallagrillen. Her får de diskutere kampen i fred. Foto:
Nattmaten. For å roe ned etter matchen går turen til Valhallagrillen. Her får de diskutere kampen i fred. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
Klokken er jo snart ett, skal dere ikke snart hjem å legge dere?

– Får ikke sove. Det er bare å glemme det, sier Åberg.

De har nettopp spilt femte runde i den svenske finanshockeyligaen, Enskilda Oilers mot Ernst & Young. Adrenalinet pumper og det er ingen vits å dra hjem og vri det ut i sengen, vekke familien og lage rabalder.

– Du vet, det er nesten en del av den svenske kulturarven dette, sier Åberg.

Lettelsen. Matchen er over og Kaarlo Airaxin (til høyre) puster lettet ut. Ingen skader denne gangen heller, og laget hans vant 7–5. Foto:
Lettelsen. Matchen er over og Kaarlo Airaxin (til høyre) puster lettet ut. Ingen skader denne gangen heller, og laget hans vant 7–5. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
Ishockey?

– Nei, korv, pølse. Man drar på match, så spiser man korv.

Så dere holder på med dette for å spise korv?

– Nei, nei. Men altså, hva skal vi gjøre nå da. Må jo debriefe. Det er ingen som legger seg direkte etter en kamp.

– Åh! Det er godt å klarne hodet, utbryter plutselig Hederos som i tankene fortsatt fyker rundt på isen med kølla. Han er faktisk, kommer det frem tidligere på kvelden, kanskje den eneste hockeyspilleren i verden som er blitt bedre etter fylte 40. I kveld scoret han ett mål, og han var den eneste som ble utvist av dommeren for lurvete spill:

Redd for tennene. Mats Hederos går ikke ut på banen uten å beskytte tennene. Han er tross alt 57 år. Foto:
Redd for tennene. Mats Hederos går ikke ut på banen uten å beskytte tennene. Han er tross alt 57 år. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
– Det ble en riktig bra match. Skikkelig bra, sier han. De nikker. Så spiser de mer pølse.

Ligaen ble skapt under et seminar for analytikere og investorer for 17 år siden. Flere fant ut at de hadde felles interesse for hockey, det ble en årlig greie iscenesatt av Financial Hearings, et selskap som organiserer møter mellom aktører i næringslivet. I dag antar man at rundt 200 finansfolk aktiveres i den svenske finanshockeyligaen som spilles hver mandag i Stockholm. Tradere, analytikere, sjefer, oljetopper – selv Volvos styreleder Carl Henrik Svanberg skal ha vært utpå isen ved minst én anledning.

– Vi spiller etter veteranregler. Ingen taklinger, ingen slag, sier Eric Forss som er sønn av Wictor Forss, en av Sveriges rikeste menn på 1980-tallet. Han driver familieselskapet Forss Invest og er tidligere styreleder i sveitsiske Alliance Oil Company.

Og så er han keeper.

Grabbar i bokser. Hockey er gøy, men de fleste på laget nevner stemningen i garderoben som det viktigste med idretten. Foto:
Grabbar i bokser. Hockey er gøy, men de fleste på laget nevner stemningen i garderoben som det viktigste med idretten. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
 

FHL og NHL

DN møter han på kontoret noen timer før kveldens match. Men det kommer fort frem at han er skadet og ikke kan stille.

– Har fått en lei kneskade. Det er ikke så gunstig å sitte på knærne en time på hard is, forklarer Forss, men det er vanskelig å tyde om han er skuffet eller lettet.

Mats Hederos (57)Sjef, Amf fastigheter Spilt hockey i 17 år.Foto:
Mats Hederos (57)Sjef, Amf fastigheter Spilt hockey i 17 år.Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
Mens langrenn vokser som mosjonsidrett i Sverige, har ishockey alltid vært størst. Forss som skal være en av miljøets beste keepere mener hockeyligaen viser hva idrett egentlig handler om.

– Stort sett de fleste av oss har drevet med hockey før og vender tilbake i typiske veteranmiljøer. Man søker fellesskapet og konkurransen. Dette gir venner for livet, og en sunn interesse. Barneidrett handler om det som skjer senere i livet, det spiller ingen rolle om man er flink. Det tenner en gnist.

Konstantin Isakov (47)Tolk i russisk-svenske forretningsmøter. Tidligere proffspiller.Foto:
Konstantin Isakov (47)Tolk i russisk-svenske forretningsmøter. Tidligere proffspiller.Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
Forss hevder hockey er en sport som skapt for finansfolk.

– Vi lever i en tid der det er blitt veldig «me, myself and I» og dette handler ikke om individuell utvikling. Det blir utrolig tungt ute på banen hvis ikke alle seks spillerne jobber alt de kan.

– Og så blir du presset til å trene litt mellom matchene. Hvis ikke er du ille ute, sier han.

 

Finans-VM

Etter noen år spredde konseptet seg ut i verden. Tidenes første finans-VM ble planlagt i New York i 2003. Per-Erik Holmström er en av gründerne og dro sammen med 15 svenske finansfolk på en ellevill jorda-rundt-tur der de skulle spille hockey mot likesinnede og til slutt havne opp i VM-byen. På åtte dager var de i Finland, Japan, Kina, Canada og USA. Det ble skapt blest om ishockey, samtidig som de fikk mange nye forretningsforbindelser. Det amerikanske laget «Wall Street» vant VM, og det er siden blitt avholdt årlig. I 2012 stilte Norge for første gang opp og vant. Svenskene svarte med å legge VM 2013 til 17. mai. Nordmennene fikk selvfølgelig ikke «fri» hjemme til å stille opp.

Kaarlo Airaxin (50) Trader, Kepler Cheuvreux Har gjort comeback i ligaen etter syv år i London. Foto:
Kaarlo Airaxin (50) Trader, Kepler Cheuvreux Har gjort comeback i ligaen etter syv år i London. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
– Hvem som helst kan dukke opp i omkledningsrommet. Det er ingen som har kontroll på hvem som kommer, det eneste som er sikkert er at det er forretningsforbindelser, sier Holmström på vei ut mot ishallen ti minutter utenfor Stockholm sentrum.

Gatene er tomme. Folk er nok i ferd med å legge seg. Hockeyligaen spilles mandag kveld 2200 og avsluttes når vaktmesteren slukker lyset. Ikke et tilfeldig valgt tidspunkt.

– Dette er folk som jobber mye og reiser ofte. Men mandag er ingen typisk reisedag, og så har man hatt full helg sammen med familien. Man spiser middag mandag kveld, er fortsatt familiemann, ungene legger seg. Så stikker du ut.

Men de får jo ikke sove etterpå?

Kristoffer Sparring (41)Advokat og partner i Fylgia.Foto:
Kristoffer Sparring (41)Advokat og partner i Fylgia.Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
– Det er åtte lag i ligaen. Så for de fleste blir det bare én match i måneden. Det tåler de.

Ildsjelen står i døren og hilser på alle som kommer. Enskilda Oilers har egentlig ikke mange spillere fra Enskilda, eller Seb, men alt startet der og navnet forblir. «Oilers» er en historie om sponsing fra et ikke navngitt oljeselskap etter finanskrisen, en historie de helst ikke vil gå i detalj på.

Tidligere proff

Minst 15 spillere dukker opp på omkledningsrom 1. Enskilda Oilers virker sterke. I omkledningsrom seks sitter representantene for Ernst and Young.

– Hvis revisorene vinner så legger vi ned hele ligaen, sier Holmström når har gjør peptalken med spillerne.

På med suspen. Strømper, trøyer, knærne beskyttes, tennene beskyttes. Litt vaklende gange med skøyter mot isen, men så slippes kyrne og hei hvor det braker. Uorganisert oppvarming. Advokaten Kristoffer Sparring tester skuddet. Kaarlo Airaxin fra Kepler Cheuvreux sklir rykkvis rundt på glatta. Russeren Konstantin Isakov, tidligere proffspiller, viser balanse og kraft. Han fungerer som tolk i businessmøter mellom svenske og russiske forretningsfolk, en selvskreven iskriger.

22.45 leder Enskilda 5–4. Mats Hederos blir utvist fordi han hekter kølla opp under armen til en Ernst and Young-spiller som mister balansen, og må sitte to minutter bak pleksiglasset.

Erik Åberg (48)Leder corporate finance-avdelingen, Seb.Foto:
Erik Åberg (48)Leder corporate finance-avdelingen, Seb.Foto: (Foto: Hampus Lundgren)
Rundt klokken 23.00 kommer vaktmesteren. Dommeren som er hentet inn fra svensk førstedivisjon blåser av matchen. Enskilda har økt med to mål. Stemningen er oppstemt inne på omkledningsrom 1. De vet at natten blir lang. Men det er flere uker til neste gang.

– Det var skikkelig trøkk i matchen, sier Mats Hederos halvannen time senere utenfor Valhall Grill.

– Blir det noe slåssing under disse kampene da?

– Ikke så mye. Men det har hendt. Ikke med meg da.

Når Valhallagrillens innehaver slukker lyset er dagen over. Det er liksom ikke flere steder å dra, annet enn puben. Men det er uaktuelt. De er idrettsutøvere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.