Selv om det har kommet noen snøfnugg i hovedstaden de siste dagene, blir det ikke skiføre med det første. Den kommende uken byr på maks to minusgrader. Anleggsansvarlig i Sørkedalen IF, Helge Johansen setter ikke i gang kanonene før det blir stabile 8-10 minusgrader.

- Det koster enormt mye å holde kanonene i gang. For å produsere to kilometer med løyper inkludert skiløypeområdet koster det 350.000 kroner. Derfor venter vi til det er stabile temperaturer, og snøen blir liggende sier Johansen. Men han vil gjerne ha minusgradene før natursnøen kommer.

Bedre grunnlag med kunstsnø

-Vi vil gjerne ha minusgrader før snøfall, så vi får produsert et lag kunstsnø først. Fordi kunstsnø har små iskrystaller er den tettere og dermed mer motstandsdyktig mot regn og mildvær enn natursnø, forklarer Johansen. 

Kunstsnø har en tetthet som er 300 % høyere enn naturlige snøkrystaller, og er derfor å foretrekke som såle i løyper og bakker, selv i kaldt klima.

Johansen kan ikke garantere løyper i den nærmeste framtiden, men sier de vurderer å senke temperaturkravene hvis det fortsatt ikke er forhold, før jul.

Mindre krav på Fossum

Fossum IF melder om at kanonene er ute, men at de av erfaring holder igjen til minusgradene stabiliserer seg noenlunde.

- I fjor satte vi i gang kanoene før det hadde blitt ordentlig kaldt, da rant snøen bare bort. Vi trenger 4-5 dager med minusgrader rundt 5-6 før vi kan sette de i gang sier daglig leder i Fossum IF Tor Hengebøl.

Full vinter i høyden

Drar du litt opp i høyden er vinteren derimot i full gang. Gjennom helgen og frem til mandag falt store mengder snø både i Kvitfjell og Hafjell, og man kan trygt konstantere at det er full vinter i begge anlegg nå melder nettstedet skiinfo.

I Hafjell er planen å åpne åtte løyper og sju heiser.

- Gondolen går fra bunnstasjonen og opp til vinterriket Mosetertoppen. Derfra fortsetter heisene videre opp i fjellet, og herfra og opp vil bakkene være åpne. For øvrig kan det komme endringer som følge av været, men det ser lovende ut, sier kommunikasjonsansvarlig i Alpinco, Christian Bråtebekken.

 

Denne listen er oppdatert torsdag klokken 11:00 på skiinfo.no, og viser at følgende skianlegg åpner heisene denne helgen:
Hafjell
Haukelifjell
Norefjell
Sjusjøen
Nesbyen

Geilo
Beitostølen
Uvdal
Oppdal
Ål Skisenter

Disse skisenterne har allerede holdt åpent noen dager:
Aurdal - Valdres
Bjorli
Gålå
Gaustablikk - Gaustatoppen
Gol - Golsfjellet
Kvitfjell
Rauland - Vierli
Skeikampen
Storefjell Skisenter
Tyin - Filefjell(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.