En ny amerikansk studie viser at det krever mer innsats enn gåing for å bremse det fysiske forfallet. 

I et samarbeid mellom University of Colorado Boulder og Humboldt State University har de forsket på hvilken effekt henholdsvis  løping og gåing har på aldringsprosessen. De fant at løpere på 70 år hadde lik gåøkonomi som 20-åringer, mens de som bare gikk som trening, brukte 22 prosent mer energi på å gå enn 20-åringene.

Løperne gikk mer effektivt

Studien involverte 30 friske pensjonister, 15 kvinner og 15 menn, med en gjennomsnittsalder på 69 år, som enten gikk eller løp som trening. De hadde enten løpt eller gått minst tre ganger i uken, i minimum 30 minutter, i minst seks måneder.

Forsøket gikk ut på å teste forsøkspersonene på tredemølle, i tre forskjellige og med gradvis økende tempo. Tredemøllene målte hvordan steget traff underlaget, slik analyserte de bevegelsesmønsteret. I tillegg målte de okysgenopptak.

Det viste seg at løperne brukte mindre energi på å gå i samme fart som gåerne, hvilket forskerne antar har en sammenheng med muskelceller.

Holder ut lenger

Professor Rodger Kram som har vært med på studien tror årsaken ligger i mitokondriene. Mitokondriene forsyner cellen med energi som gjør at vi får kraft til å bevege oss, løfte, og i dette tilfellet løpe. Folk som trener jevnlig har mer mitkokondrier i cellene.

-Flere mitokondrier gjør at man kan holde på med en aktivitet over lengre tid, og bruke mindre energi, sier Kram som mener det trengs mer forskning til for å finne ut hvilken rolle mitokondrier spiller for energieffektiviteten hos senior løpere, sier Kram, til Boulder University.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.