I dagens DN kan man lese at flere norske byer og særlig Oslo har for høye konsentrasjoner av nitrogenoksid, svoveldioksid og svevestøv i luften. Oslo har siden 2008 hatt for høye utslipp i forhold til  kravene fra EØS-direktivet.

En ny artikkel publisert i novemberutgaven av forskningstidsskriftet, Sports Medicine har gjennomgått tidligere studier på trening i forurensede områder. Der antydes det at fordelene man oppnår ved fysisk aktivitet, ikke veier opp for de negative effektene fra forurensingen.

Fraråder trening

Trine Stensrud er førstemanuensis ved Norges Idrettshøgskole med lungefysiologi, astma og trening som fagområder. Hun råder astmatikere til å ta hensyn til den høye forurensingen som er i Oslo.

-Det kan være skadelig for luftveiene å trene i forurensede områder, og jeg vil fraråde både astmatikere og friske å trene med høy intensitet når konsentrasjonen av nitrogenoksid, svoveldioksid og svevestøv i luften er så høye, sier Stensrud.

Negativ effekt på hjerne og lunger

Dilemmaet  er at mens mye forskning tyder på at trening har positiv effekt på hjernen, viser det også at forurenset luft har negativ effekt på hjerne og lunger. Spørsmålet forskerne har stilt seg er hvorvidt treningen veier opp for forurensingen.

Det sveitsiske forskerteamet har gjort bruk av forskning gjennomført mellom 2009 og 2011, i tillegg til tre egne studier.

Dårligere egenskaper ved trening i forurenset miljø

Èn studie viste blant annet at en person som løper på 70 prosent av maks kapasitet i tre timer, inhalerer like mye luft som en stillesittende person gjør i løpet av to dager. Videre viste to andre studier helsemessige forskjeller på de som trente i henholdsvis forurenset og rent miljø.

En studie gikk ut på at et team fikk sykle inne i luft som var fri for forurensing, mens det andre teamet syklet langs en forurenset vei. Hos de som syklet inne så de at nivået av BDNF (brain-derived neurotrophic factor) økte. Dette er et signalprotein som øker produksjonen av nerveceller. Hos de som syklet langs den traffikerte veien økte ikke nivået.

I en annen studie gjennomgikk forsøkspersonene et 12 ukers treningsprogram, hvor noen var i et landlig miljø, mens andre var i et urbant miljø. De som trente på landet viste bedre resultater på kognitive tester (som inkluderer even til problemløsning og arbeidsminne) ved slutten av treningsprogrammet, mens de i det urbane miljøet gjorde det ikke.

Høyere nivå av bly i blodet

Studier gjennomført i London og Sør-Afrika har vist at de som trener i byer har et høyere nivå av bly i blodet enn de som trener i landlige omgivelser.

Likevel kan ikke forskerne konkludere med at jevnlig trening i forurenset miljø forårsaker mer skade på hjernen enn de positive effektene man får av fysisk aktivitet.

De råder likevel folk til å trene i områder med lite forurensing, og unngå områder med høy forurensing. Spesielt bør man unngå rush-tiden.

Den foreløpige konklusjonen er dermed at løpingen veier opp for de negative konsekvensene av forurensing, men den nøytraliserer den ikke.

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.