video-skareski
00:00
Publisert:
Første «eventyrlig» kommer allerede etter 20 minutters kjøring. Fra et sted like utenfor Oslo, der marken er bar og brun, har Jan Erik Bloms firehjultrekker trukket ham 400 høydemeter opp og vekk fra en årstid i emning, til en vinter som nå – overraskende nok – er på sitt vakreste.

– Helt eventyrlig, sier han mens han rister på hodet.

For én ting forbauser alltid en ekte skiløper, selv om man så inderlig vel vet hva som venter over kammen, og det er 80 centimeter snø når naboen heller pusser sykkelen.

Over til Ibsen

Andre «eventyrlig» kommer når han har spent på seg skiene, og fått bekreftet det han antok denne morgenen: Ikke bare er det skareføre i Nordmarka, hardt overalt - men en centimeter nysnø har lagt seg på toppen av det hele.

Og når han har karret seg opp til nesten 600 høydemeter, med utsikt til Norefjell, er tredje «eventyrlig» et faktum, etterfulgt av «ønskedrømmen», så en lang mysende pause.

Blom vil si noe mer, men en alminnelig betraktning føler han ikke er forholdene verdig.

Dette må Ibsen ta seg av:

– «Her oppe på vidden er frihet og Gud, der nede famler de andre».

Kort pause.

– Jeg synes det passer så bra, sier han og staker seg innover marka.

Skare gir god fart ned bakkene.
Skare gir god fart ned bakkene. (Foto: Thomas T. Kleiven)
 

Snørikt

Foruten på fjell og vidde, der man som regel finner snø på denne tiden av året, er det også full vinter over 300-350 meter over havet i lavlandet.

Etter mildværsperioden i starten av mars da snøen pakket seg, så har kuldegradene kommet snikende om natten og tilbake ligger et solid lag bærende snø.

Ikke unormalt for årstiden. Og det er nå Jan Erik Blom egentlig starter skisesongen. 75-åringen driver fortsatt sitt eget varemeglingsfirma, er skogoppsyn i Nordmarka, og jaktkamerat med kong Harald.

Og så har han skutt verdens nest største bjørn, den som er utstoppet på skimuseet i Holmenkollen.

– I år har det vært veldig mildt så det virker som om hele snølaget ble gjennombløtt før det frøs til. Jeg tør påstå at det er finere skiføre her enn på fjellet nå, sier Blom mens han sklir gjennom glissen skog av unggran.

Området forblir hemmelig.

– Noe må en få lov til å ha for seg selv, mener skiløperen.

– Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor de fleste skal ha oppkjørte skiløyper når man kan gå overalt. Jeg har ikke hatt et eneste gjennomslag i dag, det er virkelig flott, sier han og følger etter spor av en tiur. Den har nok lettet for lenge siden.

– Og her har to elg sovet i natt, vi ser tydelig gropen etter dem begge, sier han entusiastisk.

Kaffekjelen er trofast turvenn for Jan Erik Blom.
Kaffekjelen er trofast turvenn for Jan Erik Blom. (Foto: Thomas T. Kleiven)
 

Start med kartet

Vårskituren i skogen bør man starte med å lese kart, mener Jan Erik Blom. Fine områder er høydedrag med større innslag av furu og mer åpen skog, samt langstrakte myrpartier.

– Og selv om mange ergrer seg over hogstflater, er de ypperlige å gå på nå, sier Blom.

Han bruker fjellski, men anbefaler like gjerne vanlige racing- og skøyteski.

– Det spørs helt hva man ønsker med turen. Så er det utrolig gøy å kjøre mellom trær, og utfor i lettkupert terreng. Også for en gammel mann som meg, sier han.

Å kunne skøyte på skare i høyfjellet er for mange en stor skiopplevelse. De færreste vet at lignende forhold finnes 30 minutter utenfor Oslo.

Tidlig oppe

– Stå opp tidligere enn du ellers ville gjort. Det er absolutt verdt det, sier friluftsmannen mandag denne uken. Da er det perfekte forhold klokken 12, selv etter at solen har varmet opp terrenget.

Blom koker kaffe over bålet, tar et par telefonsamtaler, avtaler møte med sin revisor, før han vender hjemover.

– En av årets beste skidager, helt eventyrlig, sier han igjen på vei over myrene.

Så et nytt sitat, men ikke Ibsen. Nå er det Mikkjel Fønhus som skal sette ord på det:

«Gjennom et langt liv har jeg sett ett og annet…»

Blom husker ikke den konkrete ordlyden.

Men hva gjør vel det?

Han har sporet av for lenge siden.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.