- Dette klinger ikke bra i mine ører, sier olympisk mester i kajakk Eirik Verås Larsen.

Han jobber nå som konsulent i utholdenhetsidretter ved Olympiatoppen og reagerer på hvordan Stockholm Marathon ønsker å motivere nordiske langdistanseløpere.

I år har de nemlig bestemt seg for å sette av hele pengepremiepotten på 250 000 svenske kroner kun til nordiske løpere i det de kaller en nordisk landskamp.

Vinner en løper med statsborgerskap utenfor Norden vil ikke vedkommende få en krone i premier. Siden 2002 har det kun vært østafrikanske vinnere i løpet.

- Ikke veien å gå
- Dette kan ikke være veien å gå. Man skal vel møte østafrikanerne en gang uansett. Dette er å sy puter under armene på utøverne. Jeg er usikker på om dette hjelper idretten i Norden, sier Verås Larsen.

Eirik Verås Larsen i aksjon under OL i London i 2012. Foto: Heiko Junge /
Eirik Verås Larsen i aksjon under OL i London i 2012. Foto: Heiko Junge / (Foto: NTB scanpix)
- Det er ikke det idrett handler om. Jeg ville vært flau over å ta imot førstepremien hvis jeg hadde hatt flere foran meg på listen, legger han til.

Verås Larsen hevder samtidig at løping kanskje er verdens hardeste idrett å bli best i, og at veien til toppen er meget lang.

- Man trenger heller større aksept for at dette er et langt løp. Vi kan ikke forvente av kondisjonsutøvere at de skal vise toppresultater i 22-23 årsalderen. Utholdenhetsidretter krever mange skadefrie år med trening, og flere av verdens beste utøvere er godt opp i 30-årene.

- Talenter til langrenn
Også i langrennsmiljøet vekker ordningen i Stockholm oppsikt.

- Det høres jo diskriminerende ut, men de har sikkert gode argumenter, sier langrennssjef Vidar Løfshus.

Selv er han godt vant med å svare på spørsmål om norske skiløperes dominans, og også i skimiljøet diskuteres det heftig om hvordan man skal få opp interessen for langrenn i større deler av verden.

- Men det handler om helt andre tiltak enn å utelukke de beste løperne, sier Løfshus.

Han forstår allikevel løpemiljøets bekymring for fremtiden. I Norge forsvinner en rekke kondisjonstalenter til langrenn.

- Vi er ganske sikre på at vi tiltrekker oss mange talenter som kunne blitt gode løpere. Dette er utøvere som er meget motiverte for å trene hardt i mange år. Så det finnes bra med kondisjonstalent i Norge, sier han.

Les også:

Slik trener du til maraton

- På tide å droppe klassisk langrenn

Kan tjene et kvarter på mental trening  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.