- Jeg må sette meg ned, nærmest ber Ole Kristian Sørland (47). Lederen av Skiforeningen  har hendene fulle av blomster, fat, rundstykke, brus og bananer. Nå må han hvile bena etter å ha syklet inn til andreplass i årets Ultrabirken.

Definitivt den drøyeste

I mangel av sitteplasser inne på Håkons Hall på Lillehammer, sklir han ned på murgulvet.

- Jeg har harde fakta etter dagens tur her, sier han. Mens han finner frem ruten på telefonen forteller han at dette er tredje gangen han har kommet til mål i Ultrabirken. En gang måtte han bryte.

- Dette er definitivt det hardeste Ultrabirken jeg har kjørt. 132,7 kilometer var det.

Er det den lengste noen gang?

- Ja, det er det. I totalen med fuktigheten og høydemetrene, så var det definitivt det drøyeste. Den heter Ultrabirken og det var ultra, det var seigt, summerer han mellom munnfullene av rundstykke.

Ultrabirken går i store deler av traseen til Birkeneinerrittet. Basert på slik forholdene var i dag tror Sørland det blir like bra i morgen.

- Vanligvis når det er klarvær er det ikke mer enn 3-4 grader på morningen. Nå var det grei temperatur, så det var lett og kle seg, sier Sørland som etter planen skal sykle hovedrittet også.

Gidder ikke fokusere på status i forhold til andre

-I morgen tar jeg det som en tur. Det er så lenge siden jeg syklet det jeg kaller grusbirken, så det er litt ok å sykle den med lave skuldre og være med på folkefesten. Prestasjonen kom i dag, så kan jeg sykle og smile og ha det fint i morgen.

I et intervju med DN for fem år siden sa du at folk hadde blitt så opptatt av resultater. Hvordan opplever du at fokuset i ultrakonkurranser?

- I kortere ritt er fokuset på resultatet. Her må du ha trent, det er så mye som skal klaffe og du må mestre forholdene, du skal ikke ha tekniske uhell. Da gidder jeg ikke fokusere på status i forhold til andre, men det er gøy å prestere og kjenne at kroppen fungerer.

Du ble nummer to i din klasse?

- Ja, det er en hard kjerne både her og i Ultrabirken, dette er tjuende året jeg konkurrer i terrngesykling og da kjenner du miljøet og hvem som konkurrerer. Jeg følte at topp fem var innafor i dag.

Er det noen forskjell på hvordan du trener for Ultraritt i forhold til andre ritt?

- Jeg liker å sykle sti, og trives godt i terenget. 80 prosent av treningen min skjer til og fra jobb. Det er den tiden man har til rådighet, i tillegg til noen lengre turer i helgene, sier han før han blir avbrutt av telefonen som ringer.

- Han som ringer nå går alle rennene i Holmenkollmarsjen. Nå skal han gratulere, sier han.

Det var akkurat nok bremser
Hvordan komme ned Balettbakken i god behold? En tidligere løypesjef kommer med tipsene
01:10
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.