Søndag syklet Lars Rødsdalen opp Kongsveien i Oslo på tre minutter og 33 sekunder, og satte dermed ny rekord, ifølge mobilappen Strava. Dermed stiller han også med startnummer én i tirsdagens finale i årets Klatrekonge-konkurranse, sammen med rundt 150 andre påmeldte syklister.

- Det er litt anarki over det. Det er en konkurranse skapt av brukerne selv, og folk vil at det skal være et arrangement rundt det, sier Martin Hoff, som startet konkurransen for fire år siden.

Konkurrerer hele året

Konkurransen pågår egentlig hele året, og man kan delta når som helst. Alt man trenger er en mobiltelefon eller GPS-klokke som kan kobles til treningsappen Strava, og så er det bare å tråkke alt man orker opp en av bakkene som er med i konkurransen.

- Det er et nyskapende ritt som bruker Strava. Det er gøy å bruke den teknologien og se at det driver frem mye aktivitet i bakkene, sier Bård Idås, som er informasjonsleder for Sagene IF, som i år har tatt på seg ansvaret for arrangementet.

Klatrekongen startet i Oslo, med Kongsveien, Grefsenkollen og bakkene opp til Tryvann, men i år er det også klatrekonge-konkurranser i Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand.

De med best tider fra hele året får starte i de beste puljene tirsdag kveld, i et løp som går i Sørkedalen og opp bakkene til Tryvann. For to år siden var det to mann i finalen. Det er fremdeles et hobbyprosjekt for Hoff, men med Sagene IF som arrangør er løpet kraftig utvidet, og Hoff regner med at rundt 150 stiller opp.

- Vi skal utvide neste år og ta utfordringen med å få med flere damer, sier Idås.

Spreke tider

Konkurransen i toppen er tøff, og du må være ganske sprek for å komme inn blant de 500 forteller Hoff. For å kvalifisere seg til beste pulje, på fem syklister, må man både være uthvilt og finne en dag med gode vindforhold, forteller Hoff. Fjorårets vinner, Carl Fredrik Hagen, må starte i andre pulje. Han vant også årets Birkebeinerritt.

- Lars Rødsdalen har startnummer én,  men det er flere sterke med, blant dem Carl Fredrik Hagen og Arne Post, sier Hoff.

- Er det blitt status å vinne dette?

- Jeg tror folk tar det med et smil, men det er litt status, sier han.

Totalt har over 4000 personer registrert tider opp de tre bakkene.

- Grunnlaget er enormt, og vi mener det er rom for litt uhøytidelige løp, med lave skuldre, lav terskel for å bli med og lav startkontigent, sier Idås, som understreker at dette ikke hindrer at det kjøres hardt opp bakkene.

På toppen venter pølser, chips og øl til alle som deltar.

Årets beste tider finner du her: www.klatrekonge.com(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.