Det er som om dagen aldri kommer. Foran deg ligger en baby og spreller. Ledsaget av din sikre hånd lærer ungen å gå, klatre, svømme, løpe, sykle. Men én dag slipper hånden tak. Støttehjulene tar over. Plutselig blir ungen turkamerat, men i et tempo som fortsatt føles behagelig for seniorene.

Men moroa tar slutt.

Les hele saken her: Får bank av barna dnPlus  (DN+)

Utholdenhetssjef Espen Tønnessen ved Olympiatoppen og fysiolog Jonny Hisdal ved Oslo Universitetssykehus har basert på forskningsartikler, verdensrekordutvikling i friidrett, samt praktisk erfaring, regnet seg frem til hvor fort barna tar igjen sine foreldre på idrettsarenaen og i treningsløypene.

Se DNs interaktive grafikk.

Kurveforløpet er kjønnsnøytralt, men i tenårene vil gutter utvikle utholdenhet raskere enn jenter. Kurven  forutsetter også at både barn og voksne trener like regelmessig og holder kroppsvekten og kroppssammensetningen på et normalt nivå. Generelt er det slik at man i aktiviteter som foregår over lang tid som triatlon vil være på topp senere i livet, enn i aktiviteter som varer kortere eller er mer tekniske.

Det er ikke tilfeldig at foreldre og barn i dag er aktive sammen, og liker å konkurrere. Mot slutten av 1960-tallet startet en eksplosiv vekst i antall medlemmer i norske idrettsklubber, fra 400.000 til over 1,5 millioner i 1985.

– Det er denne generasjonen som nå har barn i ungdomsalderen. Det at foreldre og barn trener sammen og liker å konkurrere skyldes at de har samme referanserammer. Mange var aktive i sin barndom og dette blusser opp igjen, sier sosiologiprofessor Ørnulf Seippel ved Norges idrettshøgskole.

På 60-tallet så man også en markant bedring av ulike verdensrekorder i idretter, et sikkert tegn på at flere satset. Idrett ble allemannseie. Det ble bygget anlegg. Espen Tønnessen ved Olympiatoppen tror det blir vanligere og vanligere at familier trener sammen.

– Voksne gjenopplever mange av de gode minnene man hadde fra idrettsarenaen når man er sammen med sine egne barn. Jeg tror det er en sunn form for konkurranse at man internt i familien har målsettinger om å holde barna bak, eller gå ifra mor og far, eller klare å henge med ungene.

Tønnessen mener begge parter får utbytte av treningen i fasen der kapasiteten ikke varierer mer enn pluss/minus 10–15 prosent.

– Dette kan sammenlignes med den forskjellen det er i fysisk kapasitet mellom mannlige og kvinnelige toppidrettsutøvere i sin beste alder. All erfaring viser at slike utøvere kan ha glede av å trene med hverandre på enkelte økter, sier han.

Se video: Slik løper du Oslo Maraton

Slik løper du Oslo Maraton
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.