Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Lars Ragnar Manengen kunne feire rekorden sammen med Vegard Fredheim etter over 15 timer på ski. Foto: Privat
Lars Ragnar Manengen kunne feire rekorden sammen med Vegard Fredheim etter over 15 timer på ski. Foto: Privat les mer

Topptur

Krysset Jotunheimen på 15 timer

De fleste bruker fem dager på Høgruta i Jotunheimen. Lars Ragnar Manengen og Vegard Fredheim slo denne uken til med ny rekord på 15 timer og 27 minutter.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Femdagersturen Høgruta har på rekordtid etablert seg som en klassiker blant toppturfolket. Ifjor ble også standarden for rekordtider satt da en trio gikk 94 kilometer og 7.500 høydemeter på 18 timer og 29 minutter.

Denne uken ble rekorden knust.

Høgruta i Jotunheimen

  • En fem dager lang skitur over topper i Jotunheimen.

Originalruten er satt opp slik:

Dag 1: Gjendesheim/Bessheim-Memurubu over Besshø (1258 høydemeter).

Dag 2: Memurubu-Glitterheim over Surtningssue (1400 høydemeter).

Dag 3: Glitterheim-Spiterstulen over Glittertind 1100 høydemeter).

Dag 4: Spiterstulen-Leirvassbu over Galdhøpiggen (1800 høydemeter).

Dag 5: Leirvassbu-Krossbu over Storebjørn (1150 høydemeter).

  • Syklistene Lars Ragnar Manengen (34) og Vegard Fredheim (31) satte ny rekord på ruten tirsdag denne uken da de gjennomførte turen på 15 timer og 27 minutter.
Vis mer
- Jeg har hatt endel treningsøkter på sykkel rundt ti timer. Men da går det rolig og man stopper underveis. Det var annerledes når man skulle presse seg så langt man klarer i 15 og en halv time. Men det gikk overraskende greit, så lenge man får spist og drukket jevnlig, sier Manengen til DN.

Sterke syklister

Det var skimagasinet Fri Flyt som først omtalte den nye rekorden. De to rekordholderne er kjente navn i sykkelmiljøet i Norge.

Manengen har blant annet tidligere vunnet Birkebeinerrittet og Fredheim har vært i norgeseliten på terrengsykling. Med seg fra start hadde de to også langrennsløperen Morten Eide Pedersen, som blant har seier fra Ski Classics å vise til på merittlisten. Men på grunn av smerter i foten måtte Pedersen bryte på Glittertind og dermed ble det en duo gjennom resten av ruten.

Derimot kunne Pedersen plukke opp kameratene med bil på andre siden av fjellheimen etter at fjorårets rekordtid for Høgruta i Jotunheimen var slått med tre timer og to minutter.

- Det er helt spesielt ute så lenge. Det er ikke som gå fort i 3-4 timer. Det skjer noe etter 10 timer, sier Mangengen.

- Hvordan har kroppen vært i etterkant?

- Det begynner å komme seg. Det har vært noen plager og det gjorde vondt i ankelkulene. Det har vært litt hovne ben i dagene etter og jeg har ligget på sofaen med bena og høyt og hatt is på anklene, sier Manengen.

Fra start var følget tre personer. Da var også Morten Eide Pedersen sammen med Vegard Fredheim og Lars Ragnar Manengen. Foto: Privat
 

Brukte fridag til rekord

Det var først søndag at han spurte om de to andre ville være med på rekordforsøket. Da hadde han kommet hjem fra sykling på Mallorca i ni dager. Fridag fra jobb på tirsdag skulle passe perfekt med værmeldingen.

- Jeg slet mest fra Memurubu til Glitterheim. Da slet magen med å ta til seg nok drikke og mat. Fra Glitterheim fikk jeg kontroll på det og da gikk det veldig jevnt hele veien. Vi hadde som mål å gå opp Galdhøpiggen på to og en halv time. Da vi kom opp hadde vi brukt under to timer etter å ha gått ni timer på forhånd. Da skjønte vi at det gikk fort, sier Manengen.

Ettersom det ikke var brøytet vei inn til Krossbu måtte også turen forlenges nedover dalen der transport ventet. Foto: Privat
 

Tror på langt sterkere tid

Underveis er det krav til ruten at man er over Besshø, Surtningssue, Glittertind, Galdhøpiggen og Storebjørn på veien fra Bessheim til Krossbu. Samtidig skal man være innom hyttene Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen og Leirvassbu, før man ender på Krossbu.

- Pulsen er nok høyest i starten. Etter hvert daler pulsen selv om man presser hardt. Man går i en fart slik at man akkurat slipper å stoppe for småpauser. Sekken veide nok 8-9 kilo. Vi kunne nok spart en del der, men hadde med fullt skift av sikkerhetsmessige årsaker, sier Manengen.

Han tror det er godt mulig å gå langt fortere og peker da på Lars Erik Skjervheim, som var en del av rekordlaget ifjor, som den nordmannen med best forutsetninger. Selv har han trappet ned som syklist og hadde en randonee-tur i beina i forkant av turen. Han peker på sykkelkarrieren som en viktig årsak til at det også var mulig å sette en slik rekord på ski.

Les også: - Å bare leve i solskinn, med gode team og gode resultater, kan nesten hvem som helst klare

Her er skisportens vugge

Nydelige skitopper  

Se DNtv: Høyest i Norge

Aktiv Jotunheimen Ski Topptur
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.