Ikke alt går til værs i forbindelse med Kristi himmelfartsdag. Torsdagen får skylden for at det ventes betydelig færre deltagere i Holmenkollstafetten den påfølgende lørdagen. Stafetten får trolig opp mot 8000 færre løpere enn fjorårets rekordoppslutning på rundt 50.000.

– Vi håper vi kan dra opp mot 2800 lag. Ifjor var det cirka 3300 lag på start. Vi er trygge på at det er på grunn av Kristi himmelfartsdag det er en såpass stor nedgang i år. Det ødelegger for en del bedriftslag at det er langhelg for mange. De klarer rett og slett ikke å fylle så mange lag som de pleier å ha, sier Vegard Henriksen daglig leder i arrangørklubben Tjalve.

Overskudd fra Holmenkollstafetten går inn i klubben Tjalves regnskap, som Henriksen sier i utgangspunktet er et underskuddsforetak. Derfor er overskudd fra arrangementet i mai blitt særdeles viktig for driften. Klubben som blant annet satser på å få friidrettsutøvere til OL i Rio merker at den biten nå blir krevende.

«Kommer til å merke det»

– Dette betyr lavere inntekter. Utgiftene er de samme og heller økende. Det er ikke krisesituasjon ennå, men klubben kommer til å merke det, sier Henriksen.

Frem til 1. januar kostet det 3000 kroner å meldte på et lag, siden har det steget trinnvis til 3750 kroner. Med utgangspunkt i minsteprisen vil bortfall av 500 lag bety 1,5 millioner kroner mindre i inntekter.

– Det er ikke mer enn ti år siden det såvidt var over 700 påmeldte lag. Så det er en helt annen tid enn det var den gang. Vi tror ikke det er i ferd med å gå nedover heller. Sentrumsløpet hadde veldig bra deltagerantall. Vi tror det går mye på helgen vår. Det var ikke lettere helgen etter med pinse heller, så vi måtte ta et valg, sier Henriksen.

Tror løp vil forsvinne

Henriksen sier de har vært tjent med at det har vært en treningsbølge og generelt stor oppmerksomhet på helse i befolkningen samtidig som arrangementet har slått rot i bedrifter. For ti år siden var også Sentrumsløpet helt på randen av nedleggelse med 1300 deltagere. Nå har arrangementet ligget på rundt 10.000 til 12.000 påmeldinger de siste årene.

President i mosjonistorganisasjonen Kondis, Tim Bennett, mener løpebølgen i Norge er meget sterk fortsatt.

– Det har nok flatet ut uten at det går nedover. Det har ikke snudd, men står ganske stille. Sentrumsløpet hadde vel en marginal nedgang, sier Tim Bennett som leder en organisasjonmed nesten 15.000 medlemmer.

Løpebølgen på 1980-tallet har vært et begrep innen mosjons­idretten i flere tiår. Bennett ser likhetstrekk, men peker på en stor forskjell.

– Nå er det vanvittig mange løp. Det vil sikkert bli noen løp som forsvinner, fordi det er for mange løp. Gjennom løpebølgen har det vært lett å få deltagere, men med en overflod av løp må det komme en stopp, sier Kondis-sjefen.

es også: Disse løperne blir oftest skadet

Julie (24) er hektet på hinder

Millionsmell for Holmenkollstafetten

 

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert: