- Jeg har gått bort til kunder og sagt at de bør bytte trener dersom de vil trene riktig. Da ser de overrasket på meg, forteller Merete Hornnes.

Hun er personlig trener ved Norsk idrettsmedisinsk institutt (Nimi) på Ullevål i Oslo, og har over 25 års erfaring i bransjen - i tillegg til hovedfag ved Norges idrettshøgskole.

På Nimi trener Hornnes personer som er blitt sendt til henne etter behandling av stedets fysioterapeuter. Hornnes sier mange oppdager at de tidligere trente helt feil.

- Flere av disse er blitt behandlet for skader som ubevisst er blitt påført av pt-er med manglende kunnskap ved kommersielle treningssentre, sier Hornnes.

Hun frykter at skader oppstår som følge av at pt-er presser kundene sine for hardt.

Knebøy, markløft og gående utfall er eksempler på øvelser som stiller høye krav til sterk kjernemuskulatur, forklarer hun.

- Mange kommersielle pt-er benytter seg av klassiske øvelser som dette. Ikke alle er godt nok trent for å gjøre disse, men mange pt-er insisterer likevel på at kundene skal gjøre dem. Noen pt-er mestrer ikke øvelsene, og da kan de heller ikke instruere korrekt, mener Hornnes.

Fysioterapeut Gro Camilla Riis ved Nimi.
Fysioterapeut Gro Camilla Riis ved Nimi. (Foto: Ståle Andersen)

«Behandler» kundene

Hun er redd mange kommersielle pt-er ikke klarer å skille mellom frisktrening og behandling.

-  En del går utenfor sitt fagfelt og fungerer som behandlere. Det er ikke en personlig treners oppgave, sier Hornnes.

Fysioterapeut Gro Camilla Riis ved Nimi, tar imot mange som mener å ha blitt skadet av pt-en sin.

- Jeg har flere pasienter som hevder at det er pt-treningen som er årsak til eksempelvis rygg- eller skuldersmerter. Om dette stemmer, er jeg litt usikker på. Ofte løfter folk for mye og for tungt i forhold til hva en relativt utrent kropp har behov for, sier hun og legger til at flere av hennes kolleger har behandlet kunder som har fått diagnosen rabdomyolyse, som er ødeleggelse av muskelceller, etter trening med pt.

Les også: Rabdomyolyse: Trente på seg livstruende diagnose

De vanligste skadene pasienter blir behandlet for er smerter i rygg, skuldre, albue og akilles, ifølge Riis.

Hun tror en personlig treners kunnskap varierer fra senter til senter.

- Mange tilbyr kortere kurs innenfor personlig trening og variasjonen av tilbud gir et sprikende resultat av utøvende pt-er. Ofte trener folk for hardt og for mye, også med pt-veiledning, mener Riis.

Ingen statistikk

Landets største treningssenterkjede, Sats Elixia, har ingen oversikt over hvor mange kunder som blir skadet under trening ved treningssentrene deres.

Leder for personlig trening Atle Arntzen i Sats Elixia er likevel fast bestemt på at det er noe som hører sjeldenhetene til.

- Vi har omtrent ikke et eneste tilfelle av folk som blir skadet, sier Arntzen.

- Fører dere statistikk?

- Ikke statistikk, men jeg får vite om de casene som eventuelt skjer. Og vi har utrolig lav skadeproblematikk, sier pt-sjefen.

Det er et argument Hornnes ved Nimi vanskeligheter med å kjøpe.

- Jeg tror ikke en pt selv gir beskjed til ledelsen om skader som er blitt påført under pt-timer. Det tror jeg ikke vil skje, sier hun.

(Saken fortsetter under)

Pt-sjef Atle Arntzen i Sats Elixia.
Pt-sjef Atle Arntzen i Sats Elixia. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Samarbeider med klinikk

Arntzen sier han ikke har sett bevis for påstanden om at personer henvender seg til fysioterapeuter etter å ha blitt skadet av pt, slik Hornnes hevder. Han avviser at det er et utbredt fenomen at kunder pådrar seg skader med pt.

- Jeg har derimot veldig mange eksempler på kunder som har gått til behandling hos fysioterapeuter uten å bli bedre, men som har kommet til oss, fått gode resultater og dermed en mye bedre livskvalitet, sier han.

Arntzen sier han føler seg trygg på at pt-ene i Sats Elixia oppfører seg profesjonelt og henviser kunder til profesjonelle behandlere dersom det trengs.

- Vi har blant annet et meget godt samarbeid med «Klinikk for alle» der vi henviser kunder til hverandre der dette er naturlig, opplyser Arntzen.

Produktansvarlig for personlig trening Magnus Johansen i treningssenterkjeden Actic, støtter Arntzens oppfatning om at skader etter pt-bruk ikke er et utbredt problem.

Produktansvarlig for personlig trening Magnus Johansen i treningssenterkjeden Actic.
Produktansvarlig for personlig trening Magnus Johansen i treningssenterkjeden Actic. (Foto: Mikaela Berg)

- Det skjer, men det er ikke utbredt. Så lenge du har en kropp og er i bevegelse, så er det nødvendigvis en risiko. Men det å trene med pt skal i utgangspunktet gi lavere risiko for å bli skadet fordi du har en person med solid treningskompetanse til å hjelpe deg, sier han.

Hos Actic skal ansatte melde ifra skader og uønskede hendelser til daglig leder.

- Dette er en del av internkontrollarbeidet vårt. Alle skader og avvik rapporteres. Det er daglig leder som har internkontrollansvaret lokalt. Det er den som isåfall vil melde dette inn til hovedkontoret.

- Ikke uvanlig

Gründer og trener Øystein Rodem i Driv trening AS mener derimot at skader som påføres av ukompetente pt-er ikke er uvanlig.

Han tror forbrukerne har blitt mer bevisste på kvaliteten til pt-er. Ved treningssenteret på Skøyen ansetter han derfor trenere med enten bachelor- eller mastergrad, forklarer Rodem.

Han sier at «alle» har skjevheter eller lignende latent i kroppen. Trener du feil, blir du raskere skadet, sier han og sammenligner pt-timer med det å kjøpe et fysisk produkt.

- Kjøper du et billig produkt med lavere kvalitet er du kanskje fornøyd i noen uker, men så går det ganske raskt i stykker. Det samme gjelder hvis du er uheldig med pt-en din. Det er en grunn til at du kjøper kompetanse, mener han.

Heller ikke Driv fører egen statistikk over skader.

- Vi fører journaler, men jeg kan ikke på stående fot si hvor mange som blir skadet hos oss, opplyser Rodem.

Følg DN Aktiv på Facebook for nyheter og tips om trening og treningsbransjen.

 

Les også: Pt-er som tar mer utdanning får ikke mer lønn

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året

I år vil hun omsette for 115 millioner

 

Se DNtv:

Her er super-pt-ens favorittøvelser:

Her er super-PT-ens favorittøvelser
Frank-Idar Sande viser tre øvelser som trener hele kroppen.
01:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.