Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Onsdag morgen nøt Trygve Sande puddersnø mot kropp og ansikt i Oppdal Skisenter. Foto: Martin Innerdal Dalen
Onsdag morgen nøt Trygve Sande puddersnø mot kropp og ansikt i Oppdal Skisenter. Foto: Martin Innerdal Dalen les mer

Alpint

Eventyrlig skiføre etter kriseår

Mens Østlandet sliter med bar bakke, bades det i snø andre steder i landet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Det har snødd mer den siste uken enn det har gjort de fire siste årene til sammen, sier daglig leder ved Oppdal skisenter Arnulf Erdal (53).

Forrige sesong berget han skiføret ved å sette opp snøskjermer i 1200 meters høyde. Denne sesongen har situasjonen snudd.

– Det er en befrielse. Nordvesten er den desidert beste snøkanonen vi har, sier Erdal som de siste årene knapt har hatt naturlig snø i sitt alpinanlegg. 

Plasseringen nord for Dovre og øst for Trollheimen gjør at snøen kun faller i Oppdal når snøværet kommer fra nordvest.

Økning i omsetning:

Til tross for lite naturlig snø opplevde alpinanlegg på Østlandet rekordomsetning i julen.

Her er et utvalg:

Hafjell 17 %

Kvitfjell 15 %

Skeikampen 20 %

Norefjell 25 %

Kongsberg 38 %

Vis mer

Store svingninger

Slikt vær har i en årrekke vært mangelvare i Oppdal, men i november snudde trenden. Vinterfølelse preget bygda lenge før jul. 

Da romjulstemperaturen snek seg opp mot ti plussgrader, vokste frykten for at dette skulle blir nok en snøfattig sesong. Men siden nyttårsaften har det snødd omtrent 80 cm. 

– Det har snødd mer den siste uka enn det har gjort de fire siste årene til sammen, sier daglig leder ved Oppdal skisenter Arnulf Erdal (53).

På flatmark ligger det nå drøye 90 cm snø, og ifølge langtidsvarselet skal temperaturene holde seg lave i lang tid. For første gang på lang tid ser det ut til at skisenteret kan tilby hvite opplevelser gjennom en hel vinter. I julen vokste trafikken i løypenettet med 30 prosent i forhold til året før. Dagene etter nyttårsaften, som vanligvis er noen av årets roligste, var i år preget av hektisk aktivitet. Sjelden åpner mer enn en tredjedel av skiheisene før nyttår, men denne sesongen åpnet 80 prosent av anlegget i løpet av romjulen.

– Snø er ferskvare og dagstrafikken fra Sunndalsøra, Kristiansund og Trondheim øker kraftig når det kommer naturlig snø, sier Arnulf Erdal.

En meter nysnø

På Strandafjellet i Møre og Romsdal har det falt enda mer snø, totalt nesten en meter siden nyttårsaften. I tillegg er det ventet kaldt vær fremover.

– Til helgen blir det et voldsomt trøkk. Flere og flere blir opptatt av å unngå en helg uten godt skiføre. De er lei av å kjøre på hålke og vil ha snø, sier Eivind Nordeide (40) som er salgs- og markedssjef ved Strandafjellet skisenter. Så langt denne sesongen har heisene halvannen time fra Ålesund fraktet nesten dobbelt så mange skigjester som på samme tid i fjor, til tross for at bare er to av anleggets heiser har gått.

– Heisene fører folk til godt skiterreng hvor de får kjørt mye løssnø. Med god sesongstart og sen påske tror vi dette blir en svært god sesong for oss, sier Nordeide.

Snømangelen lenger sør har blant annet ført til at spanske turister har ønsket å flytte sin skiferie fra Hemsedal til Strandafjellet.

– Når det snør, ser vi at det gjøres veldig mange bestillinger sørfra. Med lite snø på Østlandet kommer det langt flere fra Oslo. Folk ringer fra Hafjell og Hemsedal for å spørre om vi har åpent i ukedagene, sier Nordeide.

Heftig vær

Lenger sør på Vestlandet går det noe tråere. Snøparadiset Røldal satte vindrekord med 53 meter pr sekund, det var vårflom i Sogndal og Myrkdalen opplevde en av sine verste desembermåneder noensinne. Denne uken er været blitt kaldere og de fleste anlegg på Vestlandet har fått nysnø.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Aktiv Ski Arnulf Erdal Oppdal Strandafjellet Vintersport Alpint
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Se video fra DN aktiv