Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Søstrene Hege og Stine Schultz Heireng (til høyre) sverger til hengekøyer når de er på tur. Her har de lagt utflukten til Årvollåsen i Oslo. Foto: Mikaela Berg
Søstrene Hege og Stine Schultz Heireng (til høyre) sverger til hengekøyer når de er på tur. Her har de lagt utflukten til Årvollåsen i Oslo. Foto: Mikaela Berg les mer

Friluftsliv

– Gi nærmarka en sjanse

Du trenger ikke reise langt, ha mye erfaring, tid eller penger for å få de fine turopplevelsene, mener søstrene som gjennomførte 52 utendørs overnattinger på 52 uker.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

–Vi har tenkt på om vi må flytte ut av byen for å klare å opprettholde et friluftsliv. Men selv om vi ikke har like storslagen og urørt natur rundt oss her i Oslo, går det fint an å integrere friluftslivet som en del av hverdagen, sier Stine Schultz Heireng (35).

Klovetinden på Sunnmøre. Foto: Privat

Sammen med bestevenn og lillesøster Hege Schultz Heireng (33) har hun etter hvert en solid villmarks-cv å vise til, blant annet med bestigninger av Elbrus og Kilimanjaro samt utallige turer i de norske nasjonalparkene sommer som vinter. Når man plutselig sitter der som småbarnsmor midt i byen er det lett å tenke at man må gi opp drømmen om et aktivt liv ute.

Søstrenes tips for lavterskel-turer

 • Inviter med venner og gjør avtaler med andre, da forplikter man seg. Kjøper du togbilletten med en gang har du allerede lovet deg bort.
 • Bruk nabobygdas nærmark i stedet for å gå til de samme plassene om igjen og om igjen. Går du litt bort fra stien har du plutselig skogen for deg selv.
 • Utstyr er ingen unnskyldning. Stort sett fungerer den vindjakken og ullgenseren du har liggende bak i skapet helt utmerket.
 • Hvis man ønsker en lengre tur uten barn, sett av tid til planlegging, gjør avtaler med familien på forhånd og lån deg det nødvendige utstyret.
 • Uansett hvilke behov du har finnes det alltid en DNT- eller Statskoghytte som passer for deg. Mange ligger rett ved parkeringsplassen. Du kan også melde deg på fellesturer i regi av DNT.
 • Husk at når du drar ut på tur må du velge bort noe annet. For det meste går det utover timene i sofaen. Tenk på at det et eller annet sted der ute finnes ferske gaupespor eller en nydelig solnedgang.

Kilde: Hege og Stine Schultz Heireng

Vis mer

– Det ble ikke nok med turer i helger og ferier, vi ønsket noe mer. Men i stedet for å reise bort fra familien på ekspedisjon i tre uker for å realisere meg selv, vil jeg heller forsøke å kombinere friluftslivet med et helt normalt familieliv, sier Stine, som har to barn.

– Hege og jeg har snakket mye om hvordan vi kan motivere til mer turer i hverdagen, og det var da vi begynte å leke med tanken om 52 overnattinger i løpet av 52 uker, sier hun.

På jobb med roser i kinnene

Da ideen først var sådd og de nærmeste ga sin velsignelse, var det ingen vei tilbake. Samtidig startet de nettsiden tursostre.no, både for å fortelle om prosjektet og inspirere andre til et lavterskel-friluftsliv.

– Responsen har vært enorm. Det virker som vi fyller et tomrom for dem som ikke kommer til å gå Norge på langs og dra på de heftigste ekspedisjonene. Vi kan være en døråpner for dem som vil oppleve mer natur i hverdagen, og for dem som ikke har vært så aktive i friluftslivet tidligere, sier Hege.

Tips til tur med barn

 • Planlegg turen og utstyret godt. Mangler du utebuksen eller en vott kan du bli satt ut av spill.
 • Sett deg realistiske mål. Man må evne å se mulighetene der man er og lage en destinasjon langs veien.
 • Ha med deg fantasien og gå på nærmarksafari. Løft på steiner, let etter maur, finn spor etter dyr som du følger inn i skogen, let etter formasjoner som ligner på tusser og troll.
 • Før man drar ut i skogen, snakk om hva man kan møte på der – trær, blader og kongler – så kjenner barna seg igjen når de kommer ut.
 • Spis middagen ute. Det trenger ikke ta så veldig lang tid eller kreve mye planlegging.
 • Sørg for at blodsukkeret til enhver tid er på et akseptabelt nivå, og ha alltid noe godt i sekken for litt ekstra motivasjon. Rosinesker og trollkjeks langs stien, og vips glemmer ungene at de er ute og går.
 • Det er lurt å informere yngre barn i god tid om at dere skal på tur og skape en forventning. Eldre barn er fint å inkludere i planleggingen, så kan de være med på å bestemme formålet med turen.

Kilde: Hege og Stine Schultz Heireng

Vis mer

For på nettsiden er det først og fremst blitt fortalt om naturopplevelser som er innenfor alles rekkevidde. Egentlig hadde Stine og Hege sett for seg at de 52 overnattingene skulle bli del av lengre og større turer, men over 30 av dem var i nærmarka til Oslo.

– Man tror ofte at man må gjøre så mye ut av det, men det trenger man jo ikke, sier Stine som takker en samarbeidsvillig kjæreste for at hun som småbarnsmor har kunnet gjennomføre overnattingsprosjektet.

– Det har ofte vært sånn at jeg henter og han leverer, og når ungene er lagt om kvelden tar jeg den siste t-banen ut i marka og møter Hege.

Da har de kanskje gått i ti minutter til en av kollene, satt opp hengekøyene med en tarp (presenning) over og snakket i noen timer mens byen blinker og lyser under dem.

– Så sovner vi mens vi hører vinden suse i trekronene, våkner til soloppgang, lager oss en kopp te og havregrøt før vi drar på jobb med roser i kinnene. Det gir masse energi, sier Hege.

– I de fleste byene i Norge er man så heldig at det ikke er lang vei ut i naturen. Man må gi nærmarka en sjanse. Når vi har gått litt utenfor de vante stiene har vi funnet mange perler som vi har helt for oss selv. For oss gir det minst like store naturøyeblikk som å dra langt av gårde.

Dørstokken høyere enn himmelen

En fantastisk stjernehimmel, en hare som hopper forbi eller regnet som faller nede i byen som legger seg som et snøhvitt teppe oppe i marka, rent og urørt. Ifølge tursøstrene er det ikke alle som skjønner hvor mange fine eventyr som finnes rett i nærheten av der man bor. Likevel har det ikke alltid har vært lett å pakke sekken og passere dørstokken 52 ganger.

– Det er nok lettere å være på tur 52 dager i strekk. Dørstokken kan virkelig være høyere enn himmelen, sier Stine og forteller om en overnatting hun dro ut på alene i november.

Fem tips til overnatting med hengekøye

 • Hengekøya trenger større plass enn mange tror. Velg trær som står cirka 4–5 meter fra hverandre og som ikke er for tynne. Da kan du fort begynne å gynge litt. Hvor stor bue du foretrekker er en smakssak, så prøv deg frem.
 • Sørg for å ha godt med isolasjon å ligge på. Vår erfaring er at myke underlag fungerer best. Du kan gjerne bruke ullteppe eller skinnfell i tillegg, og du må selvsagt ha en sovepose tilpasset sesong.
 • Dersom det er fare for regn eller snø er det lurt å henge opp en tarp (presenning) over hengekøya. Husk å stramme tarpen godt, spesielt om det er mye vind. Og husk line til å trekke mellom trærne som tarpen kan festes over.
 • Myggnett kan være nødvendig om sommeren. Det finnes spesialmyggnett for hengekøyer. Vi har også brukt myggnett for barnevogn eller caps med myggnetting – det fungerer fint, det også.
 • Hengekøye for to personer er varmt og godt, men kan oppleves som litt mer begrensende med tanke på liggestilling. Vi har ofte sovet én person i en dobbelhengekøye, det er skikkelig luksus!

Kilde: Boken «Norges beste tureventyr»/Hege og Stine Schultz Heireng

Vis mer

– Det var bekmørkt ute, og tåken var så tett at hodelykten lyste opp alle vannpartiklene foran meg. Da lurte jeg på hva i alle dager det er jeg driver med. Samtidig kan jeg med hånden på hjertet si at vi aldri har angret på en tur. Da jeg fikk slått opp teltet mitt den kvelden, slo det meg: «Det er ingen andre ute i skogen i det været her. Den opplevelsen jeg har nå, er faktisk helt unik».

Til tross for noen skippertak mot slutten, kom de altså i mål med prosjektet og ble like før påske kåret til «Årets Villmarking». Nå er de aktuelle med boken «Norges beste tureventyr» på Gyldendal forlag med en samling korte og lengre turer fra hele landet.

 I motsetning til mange av de andre som var nominerte og som har vunnet tidligere, lever ikke søstrene av å være på tur.

– Sånn sett skiller vi oss nok litt ut, for vi lever helt vanlige liv med full jobb. Vi ønsker å vise at man ikke trenger masse tid, erfaring eller dyrt utstyr for å få de fine turopplevelsene, sier Hege.

Hun påpeker at artikkelen fra nettsiden deres med desidert flest treff, handler om tips til hvordan overnatte med småbarn på turistforeningshytte. Tett etterfulgt av ti smarte ting som søstrene har med seg i tursekken.

– Det er såpass enkle råd at man kanskje glemmer å formidle dem. Det er innmari mange som sitter hjemme og som drømmer om å tilbringe mer tid ute, men som ikke vet hvor de skal gå. Senk ambisjonsnivået! Er du usikker på om du får til en telttur med barna, start med å overnatte i hagen. Det viktigste er å prioritere bort timene i sofaen og å komme seg en tur utendørs, sier hun.

Kobler av

For noen år siden var også Hege og Stine mer opptatt av at det skulle være raskere og brattere. Fjell skulle beseires og kilometer tilbakelegges.

– Vi har nok vært mer individualistiske begge to. Det har vært en prosess å akseptere at et friluftsliv med barn ikke er det samme som et friluftsliv for voksne, erkjenner Stine.

– Nå bruker vi naturen på en annen måte. Det prestasjonsjaget vi har rundt oss ellers har vi ikke lyst til å ta med oss ut på tur. Det handler å koble av og finne roen. Evne å glede seg over de små øyeblikkene.

Det gjelder både på tur alene og på tur med barn.

– Når du er på tur med barn, er det viktig å godta at det er turen i seg selv som er målet. Om dere bare kommer dere 50 meter av gårde, må du klare å glede deg over det. For meg er det viktig at turen blir på deres premisser. De skal ikke sitte i bæremeisen i mange timer fordi jeg har en topp jeg skal nå. Det kan jeg heller gjøre en annen gang, sier Stine Schultz Heireng.(Vilkår)

Nakkevatnet på Sunnmøre. Foto: Privat
Kveldsstund i Femundsmarka. Foto: Privat
17. mai på Gaustatoppen. Foto: Privat
På toppen i Rondane. Foto: Privat
Nærmarkstur på Årvollåsen i Oslo. Foto: Emil Wiik Larsen
Fra vinter til sommerdrakt. Foto: Privat
På vei inn i Femundsmarka. Foto: Privat
Browniekake i appelsin på bålet. Foto: Privat
På jakt etter middag i Femundsmarka. Foto: Privat
Striregn i Rondane. Foto: Privat
Aktiv Turistforeningen Stine Schultz Heireng Hege Schultz Heireng Den norske turistforening Reiseliv Friluftsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.