Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Etter tre år med underskudd har utviklingen snudd for Devold. Her er administrerende direktør Cathrine Haug Stange utenfor den gamle Devold-fabrikken i Langevåg. Foto: Marius Beck Dahle
Etter tre år med underskudd har utviklingen snudd for Devold. Her er administrerende direktør Cathrine Haug Stange utenfor den gamle Devold-fabrikken i Langevåg. Foto: Marius Beck Dahle les mer

Friluftsliv

Friluftstrend ga rekordomsetning for Devold

– Toppturer og utendørs livsstil er en global trend, sier Devold-direktør Cathrine Stange, som nå vil ta det norske ullmerket til alpelandene, USA og Canada. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Turistforeningen setter stadig nye medlemsrekorder og folk strømmer ut for å gå toppturer både til fots og på ski. Det er godt nytt for ulltøy-produsenten Devold.

Etter tre år på rad med underskudd har utviklingen snudd. Devolds 2016-regnskap viser et overskudd på 4,5 millioner kroner før skatt og rekordomsetning på rundt 220 millioner kroner. 

Selskapet stammer fra tekstilfabrikken Ole Andreas Devold grunnla i 1853 som produserte ullgensere til fiskerne på nordvestkysten av Norge. Nå er ullundertøy den største kategorien.

– Det er ull vi kan, sier Cathrine Haug Stange, administrerende direktør i Devold of Norway.

Selskapet har økt omsetningen med nesten 30 prosent siden 2015. Stange trekker frem vellykkede lanseringer av undertøyskolleksjoner som én av forklaringene på snuoperasjonen. Selskapet er også i ferd med å bevege seg utover til nye kategorier som mellomlag og yttertøy.

Devold fikk blant annet priser under sportsmessen ISPO i München for mellom- og ytterjakker i ren ull.

Startet snuoperasjon i 2014

Stange tok over som sjef i 2014, da selskapets resultater var på vei ned.

– Vi rekrutterte et nytt team og la en ny strategi for kvalitet og innovasjon. Nå har vi kontroll på alle ledd i produksjonen tilbake til sauene i Australia. Vi kjenner sauefarmene og kan stille krav. Vi må ha kontroll på alle ledd for å garantere kvalitet. Vi eier vår egen fabrikk som ligger i Europa, mens veldig mange av de vi konkurrerer med produserer i Asia, sier hun.

Devold har fabrikk i Litauen der det jobber rundt 300 personer. En del av omstillingen i selskapet var å også flytte lageret fra Langevåg en liten båttur fra Ålesund, til Litauen. 16 norske ansatte mistet jobben i 2015.

Den gamle fabrikken i Langevåg en liten båttur fra Ålesund huser i dag selskapets hovedkontor, et museum samt outlet-butikker. Devold har rundt 30 ansatte i Norge. Stange sier hun er stolt over snuoperasjonen og de ansatte.

Devold of Norway, årsresultat 2016 (i MNOK) 2016 2015 Endring
Omsetning 220,7 172,1 28,2 %
Driftsresultat (ebit) 8,3 1,8 361,1 %
Resultat før skatt 4,4 -4,1 -%

Vil til alpelandene, USA og Canada

– Det store vekstpotensialet for Devold videre, er i markeder utenfor Norge. Vi opplever allerede god vekst i de nordiske markedene, og jobber nå aktivt med en etableringsstrategi i markeder som Tyskland, Østerrike og Sveits i tillegg til at vi har begynt å se på USA og Canada. Toppturer og utendørs livsstil er en global trend og kunder vil ha funksjonelle høykvalitetsprodukter i alle markeder, sier Stange.

Tidligere i år ble det kjent at oppkjøpsfondet FSN Capital kjøper sportsmerkekonsernet Active Brands, som omfatter blant annet Kari Traas ullklær.

– Har dere også et mål om å bli kjøpt opp?

– Vi har eiere som har et langsiktig perspektiv på eierskapet, sier Stange.

Devold har i flere tiår vært eid av Flakk-familien fra Ålesund, nå med Knut Trygve Flakk i førersetet som eier og styreleder. Faren Egil Flakk skapte en formue da han bygget opp H-vinduet til et kjent merkenavn på 70-tallet.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Aktiv Devold of Norway Cathrine Haug Stange Sportsbransjen Klær topptur Friluftsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Se video fra DN aktiv