Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
På ren refleks skriver Kamilla Jakobsen Furan seg inn i boken, et unikt bevis på at hun har vært på Litjkjølehaugen. Foto: Øystein Lie
På ren refleks skriver Kamilla Jakobsen Furan seg inn i boken, et unikt bevis på at hun har vært på Litjkjølehaugen. Foto: Øystein Lie les mer

Løping

Følger gulloppskrift i sakte tempo

Mye og rolig trening får idrettstoppene i gullform. Nå løper mosjonistene etter skistjernene i Meråkerfjellene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Løper etter løper ankommer Litjkjølhaugen 1152 meter over havet i Meråker i Nord-Trøndelag. Én av dem er Kamilla Jakobsen Furan (24) fra Stjørdal. Hun kommer løpende med skistaver, og virker ikke å være sliten i det hele tatt. Men så er hun knapt halvveis. Bare fire topper er beseiret, og fem venter.

– Jeg liker å ha med meg skistaver. De er fine å ha når en skal komme seg oppover bratte bakker, men er også fin å støtte seg til på veien ned, sier hun og forsvinner ned steinrøysa, klar for neste topp.

Det skal ta henne drøyt 13 timer og 19 minutter å komme i mål i Teveltunet og ta seieren i dameklassen i ultradistansen i Meråker Mountain Challenge.

I fjelløpet skal deltagerne innom ni fjelltopper og tilbakelegge 70 kilometer før de er i mål. De som har litt mindre ambisjoner, løper maraton- eller halvmaratondistansen.

Trenden de siste ti årene har vært at stadig flere løper lange konkurranser i ulendt terreng. Neste år arrangeres NM i ultraløp nettopp her i Meråkerfjellene.

Interessen for fjelløp og ultraløp, som er lenger enn maratondistansen på 4,2 mil, har skutt i været i siste årene. I fjor deltok rundt 3500 på norske ultraløp, ifølge Kondis.nos statistikk.

Å delta i et fjelløp kan gi formen et kraftig oppsving selv med rolig gåing i skog, myr og fjell.

– Når en beveger seg i fjellet eller deltar på ultraløp, er pulsen hele tiden veldig lav. Dette er trening som vasker bort avfallsstoffer, og som gjør en sterkere og seigere, sier den tidligere langrennsløperen Frode Estil (45).

1152 meter over havet. Kamilla Jakobsen Furan fra Stjørdal går inn for landing under Meråker Challenge, i en trasé som blir ultra-NM til neste år. Hun er knapt halvveis. Fire topper er besteget, fem venter. Foto: Øystein Lie

Sauebonde i storform

Estil har fem gull, tre sølv og to bronse i internasjonale mesterskap, og er den mestvinnende langrennsløperen i klassisk stil siden langrenn ble delt opp i to stilarter på slutten av 1980-tallet.

Steget til verdenseliten ble tatt da Estil sommeren 1995 tok sommerjobb som kommunens sauegjeter i Lierne. På denne tiden var han kun rangert blant de 20 beste i landet.

– Jeg tok jobben fordi jeg trengte penger til å finansiere skigåingen. I et par måneder gikk jeg kun i fjellet. Det var en drømmejobb som viste seg å ha en formutløsende effekt på meg, sier Estil.

Hver dag gikk den da 23 år gamle Estil en hel arbeidsdag i fjellet – syv og en halv time. Et par ganger i uken tok han en intervalløkt på rulleski, alltid om morgen før han gikk på jobb. I helgene trente han styrke, hurtighet og spenst.

– Den første uken var jeg utrolig sliten, men etter hvert fikk jeg en helt annen muskulatur. Jeg følte at jeg egentlig ikke trente noe særlig denne sommeren. De eneste gangene jeg hadde litt høyere puls, var da jeg kom over sau som var nyrevet av bjørn, sier han.

Gulloppskrift

Etter sommerjobben bar det tilbake til studiene i Trondheim, og trening med skiløperne i Byåsen.

– Plutselig var jeg den sterkeste, den som gikk fremst på intervallene, jeg som tidligere ofte slet bare med å henge med, sier Estil.

Samme sesongen gikk Estil seg inn på verdenscuplaget, vant norgescupen og kom på elitelaget. Men selv om han nå var en del av et strukturert treningsregime, la han alltid inn lange og rolige økter i fjell- og myrterreng.

Øystein Sylta, tidligere langdistanseløper som nå er utholdenhetsansvarlig i Olympiatoppen i Kristiansand, disputerte i vår med doktorgraden sin om hvordan våre beste idrettsutøvere trener. Sylta fikk tilgang til alle treningsdata som Olympiatoppen har sanket inn de siste 25 årene, og konklusjonen var entydig: Gulloppskriften er å trene mye og rolig. Bare ti prosent av kondisjonstreningen er hardtrening.

– Å trene rolig bygger opp kroppen, og gjør deg sterk og i stand til å yte når det trengs, sier Estil.

Og da Estils samboer fikk jobb i Meråker ved tusenårsskiftet, hadde skiløperen ingen problemer med å bli med på flyttelasset: Meråker har 26 tusenmetertopper i alt.

Det er i dette terrenget de norske skiløperne har lagt grunnlaget for sine triumfer, ikke minst gjennom ved å være elev på skigymnaset i Meråker. Tidligere elever er blant andre Petter Northug, Tor-Arne Hetland, Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Øystein «Pølsa» Pettersen og Finn Hågen Krogh.

– Fjelløp i Sverige er mye mer tilrettelagt, og en blir knapt bløt på føttene underveis. Det er langt mer sjarmerende her, sier svenske Ola Lindström, som vant maratondistansen. Foto: Øystein Lie

Northug takket fjelltopp

Fjelløp Norge rundt

Oppdalsener’n

Lørdag 9.- og 10. september

Løpefest over to dager, familieversjon lørdag med sju og åtte kilometer motbakke i fjellheimen rundt Oppdal. Dagen etter er det Trollheimen Fjellmaraton, et løp med 2200 høydemetre og målgang i Oppdal sentrum. Mulig å løpe cirka halve distansen, 23 kilometer.

enern.com

Preikestolen maraton

23. september, for aller første gang.

Start ved Preikestolen Fjellstue, og deretter løpes det opp hovedstien til Preikestolen før det gjøres vendereis tilbake igjen. Denne distansen løpes fem og en kvart gang slik at det blir en maraton ut av det. lysefjordrunning.com

Lofoten Ultra-Trail

1. til 2. juni 2018

Lofoten på sitt mest ekstreme. Velg mellom tre distanser: 100 miles (166 km), 50 miles (81 km) og 24 kilometer.

thearctictriple.no

Styrkeprøven Rett Vest

I slutten av august 2018

Et løp som går over åtte fjelltopper, fordelt på 50 kilometer og 3000 høydemeter.

styrkeprovenrettvest.org

Telemarks Tøffaste

Begynnelsen av september 2018

Arrangerte ultraløp-NM i år. Løpet har tre distanser: 81 kilometer, 43 kilometer og en terreng-halvmaraton. Variert løype - fra Treungen sentrum til fjelltopper. Elgsuppe til alle.

telemarkstoffaste.no

Tromsø Skyrace

Starten av august 2018

Tre muligheter: Hamperokken Skyrace er den mest strabasiøse distansen, 57 kilometer og 4800 høydemeter. Tromsdaltinden på 28 kilometer med 2000 høydemeter eller Blåmann Opp på 2,7 kilometer fordelt på 1044 høydemeter.

tromsoskyrace.com

Rallarvegsløpet

Juli 2018

Et ultraløp som går over to dager. Første dag med start i Flåm, etter hvert opp de 21 Myrdalssvingene før en sliter seg opp til Fagervatn og 1343 meter over havet. Mål i Finse etter 54 kilometer. Dag to starter alle i Finse og løper i mål ved Haugastøl, en distanse på 27 kilometer.

rallarvegslopet.no

Birken-løpene

9. juni 2018

Velg mellom UltraBirken (60 kilometer), Birken Fjellmaraton (42 kilometer), Birkebeinerløpet (21 kilometer) og HalvBirken (12 kilometer)

birkebeiner.no

Vis mer

Det tok ikke lang tid før Frode Estil møtte på en annen skiløper og ekstremløper, Hallgeir Martin Lundemo, som senere startet opp Meråker Mountain Challenge.

I 2005, på tredje forsøk, besteg Lundemo alle de 26 tusenmetertoppene i Meråker på 39 timer og 40 minutter.

– Det var nesten ingen som visste hva ultraløp var, og jeg var på et vis en prøvekanin, sier han, som er sønn av skihelt og friidrettsutøver Magnar Lundemo.

Høsten før OL i Vancouver i Canada 2010, besteg Petter Northug alle Meråkers 26 tusenmetertopper sammen med kompis, trener og hybelvert Hallgeir Martin Lundemo.

Northug takket sesongens første seier i Kuusamo ved å sende Lundemo en sms der det sto: «Takk til Midtiklumpen».

Det var nettopp på Midtiklumpen i Meråker Northug slet som verst. I tåke og regn gikk Northug helt tom på vei tilbake til parkeringsplassen fra fjelltoppen 1015 meter over havet. Men heldigvis var Lundemo med på turen.

– Når en går tom, mister en synet litt. I tillegg var det mørkt og jeg måtte gå foran og vise vei – nærmest holde ham i hånden, sier Lundemo.

I Vancouver vant Northug lagsprinten og femmilen, tok sølv på stafett, bronse på individuell og klassisk sprint.

Å glemme slitet

På Teveltunet krysser Ola Lindström fra Hökens IF, målstreken og vinner maratondistansen under Meråker Mountain Challenge på ny rekordtid: fem timer og 18 minutter.

– Kunsten er å vite når du må løpe rolig, og når du kan løpe fortere. Men en må alltid løpe avslappet og ha blikket fremover. Det er kan være vanskelig. Av og til mistet jeg oversikten av markørene, men da fikk jeg se meg rundt og tenkte wow – her er det fint, sier Lindström.

Han forteller at fjelløpene i Sverige er annerledes.

– Løpene er fulltegnet lenge før, kanskje så lenge som ett år i forveien. På norske løp, er det stort sett bare å slenge seg med. Fjelløp i Sverige er mye mer tilrettelagt, og en blir knapt bløt på føttene underveis. Det er langt mer sjarmerende her, sier Lindström.

En av dem som har slengt seg med, er Mari Angell-Petersen fra Trondheim. Hun hadde ikke planlagt å delta, men bestemte seg to dager før å bli med likevel. Så hun kjøpte smurte lefser og banan, og er nå i mål for tredje gang – til rekord og førsteplass.

Ludvig Langøygard (9) fra Levanger er rimelig kry etter å ha brukt under seks timer på å bestige Huva 1017 meter over havet, og løpegått en halvmaraton. I bakgrunnen snakker mor Marianne om sin bragd. Foto: Øystein Lie

– Jeg liker å løpe langt. De to tidligere årene har jeg gått sammen med venner, og jeg forsøkte å få med en venninne i år også, men det ble nok litt for kort varsel for henne. Det er alltid trivelig å gå sammen med noen, men denne gangen kunne jeg styre tempoet helt selv, sier Angell-Petersen.

Stadig flere kommer inn. Noen er apatiske og deiser ned i gresset. Andre er så slite og overveldet av sin egen prestasjon at de feller tårer.

Men snart klappes det ekstra mye. Ludvig Langøygard (9) og moren Marianne fra Levanger i Nord-Trøndelag har brukt under seks timer på å bestige Huva som ruver 1017 meter over havet, og gått en halvmaraton i fjellheimen.(Vilkår)

Aktiv Fjelløping Friluftsliv Meråker Frode Estil Meråker Mountain Challenge Løping
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.