Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sognsvann er et velkjent mosjonsområde for en rekke trimaktiviteter for mange mennesker i Oslo. Her kaster Vidar Stadheim seg ut i Sognsvann under svømmetrening for triatleter i sommer. Foto: Gunnar Lier
Sognsvann er et velkjent mosjonsområde for en rekke trimaktiviteter for mange mennesker i Oslo. Her kaster Vidar Stadheim seg ut i Sognsvann under svømmetrening for triatleter i sommer. Foto: Gunnar Lier les mer

Trening

– Politikerne glemmer forebygging

Mange av partiene er mindre opptatt av folkehelse enn velgerne deres, mener Aktivitetsalliansen, som har vurdert og rangert partienes politikk på området.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Halvparten av befolkningen mener at tilrettelegging for fysisk aktivitet er en viktig politisk sak, ifølge en Norstat-undersøkelse utført på vegne av Aktivitetsalliansen, som består av de mest sentrale aktørene innen trening og fritid.

Nær én av fem velgere (18 prosent) sier i undersøkelsen at politikk som tilrettelegger for fysisk aktivitet i stor grad påvirker hvilket parti de stemmer på. 49 prosent mener at politikk som legger til rette for fysisk aktivitet er meget viktig.

– Fysisk aktivitet og forebyggende folkehelse er åpenbart underkommunisert i valgkampen målt mot hvor viktig det er for velgerne. Politikerne er veldig opptatt av sykehus og reparasjon, men glemmer forebygging, selv om man har gode regnestykker på at det lønner seg stort på lengre sikt, sier talsperson Lars Erik Mørk i Aktivitetsalliansen.

Velgerundersøkelse om fysisk aktivitet

1000 personer har svart på en undersøkelse gjort av Norstat. Det er regnet som representativt utvalg.

Utdrag fra undersøkelsen:

*49 prosent av befolkningen svarer at de mener politikk som legger til rette for fysisk aktivitet er viktig i stor eller svært stor grad.

Andel av partienes velgere mener politikk som tilrettelegger for fysisk aktivitet er viktig i stor/svært stor grad:

Venstre 70 %

KrF 61 %

Sp 59 %

SV 58 %

Ap 53 %

MDG 51 %

Rødt 49 %

Høyre 49 %

Frp 33 %

Ikke oppgitt parti 29 %

*18 prosent mener politikk rundt fysisk aktivitet i stor eller svært stor grad vil påvirke hvilket part de stemmer på.

*Aktivitetsalliansen er et samarbeid mellom Den norske turistforening, Gjensidigestiftelsen, Skiforeningen, VIRKE trening, Syklistenes Landsforening, Norsk Sportsbransjeforening og Grete Roede.

Vis mer

Få når minstekravet

To av tre i den voksne delen av befolkningen når ikke et minimum på 150 aktive minutter i uken, som er helsemyndighetenes anbefaling. Det har gitt dystre anslag for hva det vil kunne koste samfunnet fremover.

Aktivitetsalliansen har vurdert de ulike partienes satsing på fysisk aktivitet og folkehelse innen områder som gang- og sykkelveier, turstier, fysisk aktivitet i skolen og aktivitet som medisin.

– Alle partiene underleverer på et eller flere av områdene vi har sett på, men noen av partiene er mer i utakt med velgerne sine enn andre. Dette gjelder spesielt Høyre, KrF og Sp. Deres velgere er langt mer opptatt av fysisk aktivitet og forebygging enn det man kan lese av partiprogrammene, sier Lars Erik Mørk i Aktivitetsalliansen.

Dommen over partiprogrammene

Aktivitetsalliansens gjennomgåelse av formuleringer i de ulike partiprogrammene innen tema fysisk aktivitet og forebyggende folkehelse ga følgende rangering av partiene (vurdert fra best til dårligst).

1. plass: SV

2. plass: Arbeiderpartiet og MDG

4. plass: Venstre

5. plass: KrF

6. plass: Senterpartiet

7. plass: Høyre og Frp

Kilde: Aktivitetsalliansen

Vis mer

Slik reagerer regjeringsrivalene

Høyre får dårlig resultat i Aktivitetssalliansens vurdering av partiprogrammet, men partiet mener det har bevist engasjementet deres gjennom det de har gjennomført.

– Jeg tror velgerne våre ser at vi er opptatt av fysisk aktivitet og stemmer Høyre fordi de har sett hva vi har levert – det er viktigere enn interesseorganisasjonenes tolkning av programpunkter, som ofte er mindre konkrete enn resultatene, skriver Sveinung Stensland, stortingsrepresentant for Høyre og medlem av helse- og omsorgskomiteen, i en epost til DN.

Han peker på at de i Folkehelsemeldingen varsler en rekke tiltak med mål om ti prosent reduksjon i fysisk inaktivitet innen 2025, og at de prøver ut ulike modeller for mer fysisk aktivitet og kroppsøving på ungdomstrinnet.

– Vi har lagt frem en stortingsmelding om friluftsliv, der tilrettelegging av friluftsliv i nærmiljøet er prioritert og har tidenes satsing på infrastruktur for sykling og gåing, skriver Stensland.

«Temaet er underkommunisert»

Arbeiderpartiet, som scoret godt i gjennomgåelsen av partiprogrammene, satser blant annet på én times fysisk aktivitet hver dag i skolen fra 1.–10. klasse og gjeninnføring av frukt og grønt-ordningen i skolen. Partiet tallfester imidlertid ikke de ulike tiltakene, men helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen poengterer at de har satt av midler til alle tiltak i deres alternative budsjetter.

– Temaet havner kanskje litt for ofte i skyggen av sykehusdiskusjoner og debatter om eldrepolitikk. Vi har snakket mye om dette gjennom valgkampen og har vært tydelige på hva vi ønsker å gjøre, sier Micaelsen.(Vilkår)

Aktiv Folkehelse Helse Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.