DNBs resultat før skatt i tredje kvartal 2012 var på 6,8 milliarder kroner i årets tredje kvartal, en oppgang fra 4,8 milliarder kroner i fjorårets tredje kvartal, viser bankens kvartalstall som ble lagt frem torsdag.

På forhånd var det ventet et driftsresultat før skatt på 5,3 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

- Utlånsvolumet var tilnærmet uendret i kvartalet på grunn av lavere fart i norsk økonomi. DNB hadde likevel god vekst i det underliggende resultatet og økte marginene på utlån. Økte marginer er helt nødvendig for å nå myndighetenes krav til de norske bankene. DNB må øke lønnsomheten ytterligere de neste årene for å komme i mål med myndighetskravene som ligger på bordet nå, sier konsernsjef Rune Bjerke i en pressemelding fra selskapet torsdag.

Nye krav
Banken opplyser at den det siste året har økt kjernekapitalen med rundt 200 millioner kroner hver uke for å tilfredsstille myndighetenes krav. Ren kjernekapitaldekning etter overgangsreglene økte fra 10,0 prosent i tredje kvartal 2012 til 11,0 prosent inkludert 50 prosent av resultatet.

Renteøkningen som ble gjennomført i første halvår, bidro til at netto renteinntekter økte med 15,9 prosent og utlånsmarginene med 0,41 prosentpoeng fra tredje kvartal 2012.

Halverte tapene
Nedskrivninger på utlån og garantier var 475 millioner kroner, noe som representerer en nedgang fra tredje kvartal 2012. Det er imidlertid nesten en halvering fra andre kvartal 2013. En viktig årsak var bedrede fraktrater innen shipping, opplyser banken.

Banken venter nå en moderat utvikling i nedskrivninger på utlån resten av året, slik at de samlede nedskrivningene for 2013 kan bli i nedre del av intervallet tre til fire milliarder kroner.

- I tillegg til at nedskrivningene var lave dette kvartalet klarte vi å nå målet om flate løpende nominelle kostnader. Restruktureringstiltakene våre har begynt å virke, og vi har redusert antall filialer og samlet produksjonsvirksomheten vår til færre geografiske steder. Siden tredje kvartal 2012 er antall årsverk i gjennomsnitt redusert med 1 049, sier Bjerke.

Driftskostnadene økte med 78 millioner kroner eller 1,5 prosent fra tredje kvartal 2012. Utenom engangskostnader, blant annet til omstilling av virksomheten, falt kostnadene med 17 millioner kroner. Det tilsvarer en nedgang på 0,3 prosent.

- Vi ser tegn til at norsk økonomi bremser litt opp etter flere år med god vekst. Utviklingen varierer imidlertid fra bransje til bransje. I oljeleverandørnæringen og bygg og anlegg var veksten avtagende, mens eksport og hjemmemarkedsindustrien fikk et lite løft. For tjenester rettet mot husholdningene ser det ut til at veksten har stoppet opp. Vi tror likevel at Norge vil oppleve en myk landing, med en vekst i Fastlands-Norges BNP på cirka to prosent de neste årene og noe økning i arbeidsledigheten, sier Bjerke.

Varslet regnskapseffekt
Tidligere i år varslet DNB at de i tredje kvartal regnskapsføre rundt 223 millioner kroner i negative effekter av basisswapper knyttet til innlån.

Basisswapper er derivatkontrakter som inngås i forbindelse med langsiktig finansiering i internasjonale kapitalmarkeder hvor valutaen konverteres til norske kroner.

Dette er sikringsinstrumenter, og sett over instrumentenes løpetid er markedsverdiendringene null. De regnskapsmessige effektene vil derfor reverseres over tid, skrev DNB i meldingen.



Les mer:
Oppgraderer DNB til kjøp


Les også: - Det virket nesten som om banken var flau
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.