DNB lanserte mobilappen Vipps i juni, og nyvinningen gjorde det mulig å overføre penger bare ved hjelp av et telefonnummer til mottakeren. Pengene overføres umiddelbart, og hvis ikke mottakeren har appen fra før, må Vipps installeres på telefonen, så er pengene på konto.

DNB har siden juni tatt én krone i gebyr for hver overføring inntil 2000 kroner, og én prosent av beløpet hvis overføringen er større enn det.

Trakk gebyret

Torsdag morgen lanserte Danske Bank appen Mobilepay i Norge, etter at den samme løsningen har vært i bruk i Danmark i to år. Mobilepay ble lansert uten gebyr. Under fem timer senere, rundt klokken 13 torsdag, hadde DNB trukket gebyret for bruk av Vipps på mindre pengebeløp.

Heretter er Vipps gratis å bruke ved overføringer på under 5000 kroner. For beløp over dette er det fortsatt én prosent i gebyr. Ifølge DNB overfører kundene rundt 400 kroner i snitt, og dermed slipper de fleste unna gebyret.

– Vi vil at Vipps skal være den beste mobile tjenesten på markedet. Vi ønsker konkurransen velkommen, og må svare på endringer i prisbildet. Vi sitter ikke stille, sier DNBs informasjonssjef Even Westerveld.

Leder for personmarked i Danske Bank i Norge, Trond F. Mellingsæter, tar prisendringen hos konkurrenten som en seier.

– Det understreker betydningen av konkurranse i bankmarkedet, sier Mellingsæter, etter at DNB endret prislisten torsdag.

– Men i motsetning til DNB, så skal vi ikke være litt gratis. Hos oss er alle transaksjoner helt gratis, sier han.

En begrensning for Danske Banks app er at kundene bare kan overføre inntil 3500 kroner pr. dag. Hos DNB er det ikke et tak, men et gebyr på transaksjoner over 5000 kroner.

«Vi er en utfordrer»

Danske Bank var først ute med å senke boliglånsrenten i januar i år, etter at banken overtok en storkundeavtale for paraplyorganisasjonen Akademikerne fra nettopp DNB.

Også den gang fulgte DNB etter Danske Bank, og senket prisene for vanlige kunder.

– Dette er andre gang at DNB endrer atferd etter at vi har gjort en prisendring først. Det er snart en tradisjon, og viser at vi er en utfordrer i bankmarkedet, sier Mellingsæter.

Han vil ikke gi noen tall på hvor stor utbredelse han tror appen vil få i Norge. I Danmark har Mobilepay 2,5 millioner brukere, mens Nordea har drøyt én million brukere med appen Swipp.

Bedre enn ventet

DNBs Vipps-app skal ha blitt lastet ned nesten 600.000 ganger siden lanseringen for vel to måneder siden. Rundt 250 millioner kroner har så langt skiftet hender gjennom Vipps.

– Det er langt over våre forventninger ved oppstart, sier Westerveld.

DNBs leder for personmarked, Trond Bentestuen, har tidligere sagt at banken har valgt en betalingsmodell der banken og kundene skulle dele på transaksjonskostnadene.

– Ble dere overrasket over at en konkurrent tilbyr tjenesten gratis?

– Nei, for den samme tjenesten har vært i bruk i utlandet i to år. Vi var først ute blant bankene i Norge. Nå tar vi hele den kostnaden, sier Westerveld.

– Er gratis overføringer på Vipps kommet for å bli?

– Jeg vil ikke spå om fremtiden. Men de fleste eksperter vil nok si at når en tjeneste er blitt gratis, så er det vanskelig å innføre et gebyr senere.

Les også: Mener DNB ignorerer krav dnPlus

Olje er ut: Nå er det disse sektorene som gjelder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.